GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEME TESTİ ANNE VE BEBEĞİN SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ahmet ZARE, gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılacak şeker yükleme testinin hem gebeliğin sorunsuz geçmesi hem de anne ve bebek sağlığı için önem taşıdığını belirterek konu ile ilgili bilgi verdi.

 

“ Hamilelerde gebeliğin ikinci üç aylık süreci ve sonrasında diyabet hastalığının oluşması, gestasyonel gebelik yani gebelik şekeri olarak adlandırılır. Bebeğin gelişimi için plasentadan salgılan HPL adındaki hormon bebeğe yeteri kadar glikozun gitmesi için, kan şekerini düşüren etkiyi frenler. Bu yüzden gebelikte doğal hiperglisemi eğilimi meydana gelir. Anne adayları 24. Haftadan itibaren diyabetik bir hale gelebilir. Ailesinde birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olanların, daha önceki gebeliklerinde şeker hastalığı sorunu yaşayanların, sebebi açıklanamayan gebelik kaybı olan kişilerin, gebelikten önce obez olanların şeker hastalığı açısından takip edilmesi gerekir. Bu hem gebeliğin sorunsuz geçmesine, hem de anne ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir.

 

Şeker yükleme testi uygulanmamış olan gebelerde, olası diyabet hastalığı durumunda kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınması çok zordur. Bu durum, anne adayını böbrek enfeksiyonu ve dirençli vajinal mantarı gibi rahatsızlıklar açısından korunmasız bırakır. Bebeklerde anomali gelişme riski, normal gebeliklerde görülen oranlardadır. Bunun yanında kandaki şekerin ani olarak yükselmesi nedeniyle, bebeğin anne karnında ani olarak kaybedilmesi riski daha fazladır. Özellikle tedaviyi aksatan ve kan şekeri seviyesi olması gerekenden farklı olan kadınlarda bu risk çok daha yüksektir. Kan şekerindeki yükseklik bebeğin fazla kilolu doğmasına ve amniyos sıvısında artışa neden olabilir. Doğum sırasında bebekte bazı sorunlar gelişebilir. Bunların arasında en fazla yaşanan sorun bebekte oksijensizlik belirtisi olmasıdır. Bunun dışında bebekte kan şekerinin ve kanında kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerin tam olarak gelişmemesi nedeniyle solunum zorluğu olması ve sarılık gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Daha ileri dönemlerde bebekte şeker hastalığı ve kalp hastalığı gelişimi de gözlenebilmektedir.

 

Glikoz Yükleme Testinin Anneye ya da Bebeğe Zarar Verdiğine Dair En Ufak Bir Bilimsel Kanıt Bulunmamaktadır

 

Gebelikte diyabet ve artan kan şekerinin anne ve bebek üzerindeki etkilerini araştıran en büyük bilimsel çalışma 25 binin üzerinde gebe kadın ile 9 ülkede yapılan HAPO (Hyperglycemia and Adverse Pregnancy Outcomes- Yüksek kan şekerinin gebelikteki olumsuz etkileri) çalışmasıdır. 2008 yılında en saygın tıp dergilerinden biri olan NEJM ( New England Journal of Medicine)’da yayımlanan bu çalışmada kan şekerinin 92 mg/dl ya da daha fazla olduğu gebeliklerde gestasyonel yaşa göre, bebek büyüklüğünün (LGA) 1.75 kat daha fazla olduğu gösterilmiştir. 75 gram ya da 100 gram glikoz yükleme testinin anneye ya da bebeğe zarar verdiğine dair en ufak bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır. Gestasyonel diyabet sezaryen doğum riskini, erken doğum riskini, gebelikte tehlikeli bir durum olan yüksek tansiyon ( preeclampsia) riskini artırmaktadır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.