“Gerici müfredata hayır”

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

“Eğitim İş İstanbul Şubeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Tüm Öğretim Elemanları Derneği(TÜMÖD), Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) İstanbul Şubeleri, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Türkiye Liseliler Birliği (TLB) ve Onuncu Yıl Köy Derneği’nin katıldığı basın açıklamasında, “Gerici müfredata hayır” denildi”

Açıklama şöyle:

Değerli Basın Mensupları bilindiği üzere 17 Temmuz 2017 tarihinde AKP Hükümetinin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklanan ders programları  (müfredat)  çalışmaları kapsamında 1 -5 -9. sınıf düzeyi için öğretim programlarının hazırlandığını ve bu öğretim yılında uygulamaya başlanacağını diğer sınıf düzeylerindeki değişikliklerin gelecek öğretim yılında uygulanacağını belirtti.

AKP Hükümetinin Milli Eğitim Bakanı öğretmen, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının, velilerin de görüşünün alındığını söyleyerek buna “demokratikleşme, eğitimde çok seslilik ve çok görüşlülük” diyor. Oysa bu bir dayatmadır. Milli Eğitim Bakanının 13 Ocakta açıklamış olduğu taslak programda karşı çıktığımız hiçbir uyarımız dikkate alınmamış, aksine ders programları daha da ümmetçi bir içeriğe bürünmüştür.

Bu program önerisi incelendiği zaman:

  1. Türkün ve Atatürk’ün olmadığı Türk milletinden bahsedilmediği, ümmet anlayışının her bakımdan egemen olduğu, ortaçağ zihniyetinin hortlatıldığı ,
  2. Ulus bilincinin yok sayıldığı, bunun yerinde tarikat ve cemaatlerin öne çıktığı
  3. Biyoloji ders programlarından evrim teorisinin ve Darwin’in çıkarıldığı, bunların yerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde cihat anlayışına uygun kavramların yerleştirildiğini
  4. Eski programda yer alan ders kitapları hazırlanırken “Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı ifadelere yer verilmemelidir” ilkesinin yeni programda yer almadığı
  5. Edebiyat programlarında 9,10,11 ve 12. Sınıflarda konular arasında Atatürkçülükle ilgili toplam 23 konu başlığına bu yeni programda yer verilmediği

 

  1. Edebiyat programlarında “İnanç ve ibadet” değerleri adı altında “dua, din sevgisi, maddi ve manevi temizlik” gibi örnek konu başlıkları ve bunun yanında “iktisat, kanaat ve şükür” değerleri altında da tutumlu olma gibi örnek konu başlıklarının yer aldığı
  2. Cumhuriyete düşmanca bakan grup ve kültürlere yer verildiği Cumhuriyet düşmanı anlayışların bu programlarda yer bulduğu,” İstiklal Mahkemeleri’nin kuruluş gerekçeleri, işleyişi ve bu mahkemelere getirilen eleştirilere farklı kaynak ve görüşlerden alıntılar yapılarak yer verilir” denilerek karşı devrimin bu programlarda yer aldığı, “Şeyh Sait İsyanı, Mustafa Kemal’e suikast girişimi ve Kubilay Olayı’nın siyasi sebep ve sonuçları ve meydana getirdiği değişim farklı kaynak ve yaklaşımlardan alıntılarla anlatılmak istenerek devrim tarihimize karşı bir saldırının yer aldığı,
  3. “Medeni Kanun’un Türk aile yapısı ve kadının toplumdaki yerinde meydana getirdiği değişimin tartışılması sağlanır.” ifadesiyle kadının toplumda Cumhuriyet devrimiyle kazandığı bütün haklar sorgulandığını, kadın haklarının yok sayıldığı, hangi kadınlarla evlenileceğine kadar “Vahabi” anlayışın egemen olduğu bir programla karşı karşıyayız.
  4. Müzik ders programında ilahi türünün dışında diğer müzik türlerinin yok sayıldığı, daha önce dört hafta işlenen İstiklal Marşına yalnızca bir hafta yer verildiğini görmekteyiz.

 

  1. Tarih kitapları incelendiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin darbelerle anılan bir kimliğe büründürüldüğü görülmektedir. Atatürk ders kitaplarından ‘SÜRGÜNE’ gönderilmiştir. Atatürk’ ü ders kitaplarından çıkarabilirsiniz ama gönlümüzden çıkaramazsınız. Atatürk’ü çıkardıkları ders kitaplarını o kadar özensiz hazırlamışlar ki şimdiden kitap sayfalarını imha etmeye başladılar.

Yukarıda yalnızca birkaçını açıkladığımız düşünceler bu programın niteliğini ortaya koymaya yetmektedir. Bu yönüyle Bu program önerisi 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırıdır. Eğitim İş olarak; bu ders programlarını en kısa zamanda yargıya taşıyacağız.

Bu ders programları cumhuriyet eğitimini ve cumhuriyet kurumlarını ortadan kaldırma girişimidir. Milli Eğitim Bakanlığının ‘Ümmet Bakanlığına’ dönüştürülmesine Türkiye Cumhuriyeti Anayasasından aldığımız güçle fiili, demokratik, meşru zeminlerde mücadele edeceğimizi siz basın mensuplarının önünde öğretmenler, öğrenciler, veliler ve kitle örgütleri olarak haykırıyoruz.

Ümmetçi ders programlarının baş sorumlusu Milli Eğitim Bakanını derhal istifaya çağırıyoruz.

 

KATILIMCI KURUMLAR:

Eğitim İş İstanbul Şubeleri   

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD)      

Tüm Öğretim Elemanları Derneği(TÜMÖD)      

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) İstanbul Şubeleri           

Türkiye Gençlik Birliği (TGB)

Türkiye Liseliler Birliği (TLB)   

Onuncu Yıl Köy Derneği

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.