GÖZ ALLERJİSİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İnci Yeşim Bayrak, mevsimsel değişimlerde artan göz alerjisi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

 

Özel Yalova Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. İnci Yeşim Bayrak, ‘Göz alerjileri gözün oldukça sık görülen hastalıklarındandır. Kalıtsal olabilir. Diğer alerjik rahatsızlıklara bağlı olarak gelişebilir. Aslında oldukça masum ve zararsız olan maddeler vücudunuz ve gözleriniz tarafından yabancı olarak algılanabilir. Alerjenler dediğimiz bu maddelere karşı gözleriniz aşırı tepki gösterebilir ve alerjik reaksiyon gelişir. Gözlerde çok fazla sulanma, yaşarma, çapaklanma, kaşıntı gibi şikâyetler oluşur. Çapaklanma yapışkan salgı şeklindedir, ellendiğinde uzayan ipliksi bir görünüm sergiler. Pek çok şey alerjen olabilir. Eve tozu, akarlar, polen, tüy, halı gibi sentetik materyaller, peluşlu oyuncaklar, küfler, böcek sokmaları, klor, ilaçlar ve hatta göz damla ve pomatlarının kendileri. ‘ dedi.

 

Alerjiler konjonktivit ve astım gibi başka sorunları da tetikleyebilir. Burun ve göz alerjilerinin birleşimi rinokonjonktivit denilen hastalığın oluşmasına neden olur.

 

Alerjilerde coğrafi konum önemlidir. Mevsimsel alerjenler baharda ortaya çıkan ağaç polenlerini, yazın büyüyen çimenleri ve yaz sonu ve sonbaharda yabani otlara bağlı reaksiyonları kapsar. Evlerdeki alerjenler ev kenelerini, çeşitli küfleri ve hayvan tüylerini kapsar.

 

Alerjik hastalıkların Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 20 civarındadır. Yalova ve çevresinde bu oran muhtemelen çok daha yüksektir. Çünkü ikliminden dolayı bölgemizde hemen her çeşit bitki yetişmekte ve bu da polenlerin çeşitliliğini çok arttırmaktadır. Bu alerjik belirtiler de yüzde 70 gözlerde ortaya çıkmaktadır.

 

Akut alerjik konjonktivitler genellikle 24 saat içinde gelişen en yaygın alerjik göz hastalığıdır. Genellikle görmeyi tehdit eden bir durum olmamakla birlikte, kişiyi oldukça rahatsız ve mutsuz eder, günlük aktiviteleri etkiler. Vernalkonjonktivit ve egzematözkonjonktivit gibi daha ciddi bazı alerjik göz hastalıkları ise görmeyi tehdit edebilir.

 

En sık görülen alerji belirtileri gözlerde kaşıntı, kızarıklık, şişme, burun akıntısı, hapşırık, öksürük, burun, ağız ve boğazda kuruluk, kaşıntı hissidir. Aile bireylerinizde alerji varsa, gözleriniz özellikle polen mevsimi olan ilkbaharda kaşınıyor, kızarıyorsa, çeşitli kozmetiklerin kullanımında gözleriniz kaşınıyorsa, sık sık hapşırma, öksürme, burun tıkanıklığınız oluyorsa göz alerjiniz olabilir demektir.

 

Gözlerimiz ve solunum yollarımız ile temas eden alerjenler çoğunlukla havada bulunur. Polenler, küfler, toz, tüy gibi materyaller havadan geçen alerjenler olarak sayılabilir. Böylelikle vücudumuza kolaylıkla giriş yapabilirler.

 

Bazı yiyecekler, deriye temas ya da böcek sokmaları ve ısırmaları gibi diğer alerji nedenleri havadan gelen alerjenler gibi gözü doğrudan etkilemezler. Yiyecek ve böcek sokmaları nedeni ile olan alerjiler hayatı tehdit edebilir. Ayrıca özellikle bebeklerde yüzdeki sinek sokmaları göz ve etrafında alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı kozmetiklere ve antibiyotikli olan göz damlaları gibi ilaçlara karşı da göz alerjileri ortaya çıkabilir.

 

Kontakt lens kullanıyorsanız alerji mevsiminde gözlerinize rahatsızlık vermesi, sulanma, batma, yanma ve kızarıklık yapması olasıdır. Havadan gelen alerjen maddeler doğrudan kontakt lenslerinize yapışarak sizi rahatsız edebilir. Alerjenler doğal göz yaşı ve yapışkan göz salgısı üretiminizi de arttırabilir. Böylece yapışkan göz salgısı kontakt lenslerinizin üzerinde birikerek rahatsızlık verebilir.

 

Aslında alerjinin kesin ve kalıcı bir tedavisi yoktur. Tedavide en önemli prensip alerjiye neden olan maddelerden kaçınmaktır. Örneğin yaşam alanlarında aşırı toz oluşumu engellemek, tüylü hayvan, halı, oyuncak gibi materyalleri çevremizden uzaklaştırmak, polen mevsiminde daha çok kapalı mekanlarda kalmak ve mümkünse filtreli sistemlerle hava temizleyici cihazlar kullanmak, gözleri saran güneş gözlükleri kullanmak, araç kullanırken camları kapalı tutmak gibi basit yöntemler sayılabilir.

 

Eğer gözlerdeki alerjiye neyin neden olduğunu bilmiyorsak ya da onlardan uzak durma şansımız yoksa ilaç tedavisine başvurmak gerekmektedir. Bunun için mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurmalı ve tavsiyelere göre hareket etmelidir. Bununla ilgili doktorunuzun tavsiye edeceği göz damlaları ve çeşitli diğer ilaçlar rahatlamanızı sağlayacaktır.

 

Genel alerji tedavileri (aşı vs) faydalı olabilir. Bu tedavide alerji uzmanı olan doktorunuz size küçük miktarlarda alerjen enjekte ederek bağışıklık sisteminizi kademeli olarak güçlendirmeyi amaçlar.

 

Reçetesiz ilaçlar eczaneden gelişigüzel alınarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Bir göz hekimine danışarak hastalığın seyri, hastalığa ve ilaçlara bağlı olabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler hakkında bilgi alınmalıdır.

 

Kontakt lens kullanıcılarının doktorlarının tavsiye ettiği, alerji belirtilerini hafifletebilecek ve kontakt lenslerinin temiz kalmasını sağlayacak göz damlalarını kullanmaları uygun olacaktır. Zira bazı damlalar lenslerin rengine ya da yapısına zarar verebilir. Bir diğer seçenek de günlük kullan at tabir edilen lenslerdir. Çünkü bu lenslerde, alerji ile ilişkili rahatsızlıklara sebep olan ve zamanla meydana gelen rahatsızlık verici birikintiler oluşmaz.

 

Alerjik bünyeli kişilerde havuzlardaki klora bağlı reaksiyonlar gelişirse böyle kişilerin deniz gözlüğü kullanarak havuza girmeleri tavsiye edilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.