GÜNEŞTEN GELEN SAĞLIK: D VİTAMİNİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Genelde zararları yönünde açıklamalarda bulunulan güneş ışınlarından kontrollü olarak faydalanmanın vücuda ve özellikle kemik sağlığına bir çok yarar sağladığını belirten Özel Atakent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemal Okan SOYKAN, güneş ışınlarının D vitamini kaynağı olduğunu ve bu vitaminin bir çok şekilde bedenimize hayat kattığını söyleyerek konu ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

“ D vitamini, bedenimiz için oldukça faydalıdır. İskelet sistemini ve kemikleri güçlendirmesinin yanında kemik yapımını da sağlar. İleride ortaya çıkabilecek osteoporozu ( kemik erimesi hastalığı ) ve bir takım kemik rahatsızlıklarını önlemeye yardımcıdır. Yaşlılık döneminde yeteri kadar alınacak D vitamini, kemik kırılmalarını da daha aza indirir.

 

D vitamini eksikliği, raşitizm, osteoporoz, osteomalazi gibi bir çok sağlık sorununun sebebidir. Bununla birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hipoglisemi ve böbrek rahatsızlıkları gibi şikayetlerin de daha sık yaşanmasına sebebiyet verir. Raşitizm, çocuklarda kemiklerin yumuşamasından dolayı kol ile bacaklarda eğriliklerin oluşması ve kaburga kemiklerinde meydana gelen şekil bozukluğu durumudur. Osteomalazi ise kemiklerin güçsüzleşmesi ve kemik ağrılarının oluşması ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır.

 

D vitaminin temel kaynağı güneştir. Gün boyu güneşten yoksun mekanlarda çalışmak veya çeşitli sebeplerle güneş ışığından büyük oranda yoksun kalmak D vitamini eksikliğine yol açabilir ve akabinde yukarıda belirttiğim şikayetlerde artış görülebilir. Bunu önlemek ve D vitaminini vücutta aktif kılmak adına özellikle kış aylarında yeteri kadar güneş ışığı alınması ve D vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenilmesi şarttır. Bunun için günün en uygun saatleri 11.00 ile 15.00 arasıdır. Bu saatlerde güneşlenmek cilt kanseri riskini artırabileceği için dikkatli olunmalı ve 15 dakikadan fazla güneşte kalınmamalıdır. “

 

Ülkemizde D vitamini eksikliğinin sık görüldüğünde dikkat çeken Uzm. Dr. Kemal Okan SOYKAN, özellikle küçük çocuklar ile 50 yaşının üzerinde olan yetişkinlerin, kendisinde ve ailesinde kemik erimesi olanların, güneşten fazla faydalanamayan ve hareketsiz yaşam sürenlerin bu konuda dikkatli olmasını önerdi. Bazı durumlarda D vitamini takviyesinin de alınabileceğini söyleyen SOYKAN, yüksek dozda alınan D vitaminin zehirlenmeye yol açabileceği ve bulantı, kusma, kabızlık, kalpte ritm bozukluğu ile iştahsızlık yapabileceği konusunda uyararak, doktor önerisi olmaksızın D vitamini takviyesi yapılmamasının altını çizdi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.