HAYVAN HAKLARI İÇİN ADALET MÜCADELESİ: SUÇLAR ADLİ MERCİLERE TAŞINMALI!
Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan’ın, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmesi ve Bakan İbrahim Yumaklı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verdiği soru önergesine cevap verildi.
Becan, hayvanlara yönelik işlenen suçlarda başvuruların adli mercilere yapılması gerektiğini vurguladı.
Son 3 Yılda Yapılan Başvurular
Becan’ın, 14 Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu‘nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a ilişkin sorusuna verilen yanıtta, son 3 yılda hayvanlara karşı işlenen suçlarla ilgili yapılan başvurular açıklandı. Ülke genelinde hayvanı kasten öldürme suçundan 406, hayvana cinsel saldırı suçundan 70, hayvana işkence yapmak suçundan 294 ve yasa dışı hayvan dövüştürme suçundan 52 başvuru yapıldığı belirtildi. Yalova’da ise hayvanı kasten öldürme suçundan 7, hayvana cinsel saldırı suçundan 1 ve hayvana işkence yapmak suçundan 1 başvuru yapıldığı bildirildi.
Bakanlığın Destekleri
Bakanlık, hayvan bakımevi yapımı için 63 ilde 118 yerel yönetime 2023 yılında 28.952.100 TL mali destek sağladığını ve 2024 yılında sahipsiz hayvanları kısırlaştırılmasının desteklenmesi amacıyla 45 milyon TL ödenek ayrıldığını belirtti.
Kanun Teklifi
Yalova CHP Milletvekili Tahsin Becan, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin bir kanun teklifi vererek, hayvanlara yönelik işlenen suçlarda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüklerinin yazılı başvuruda bulunmasına yönelik şartın kaldırılmasını istedi. Becan, bu şartın hayvanları koruma amacını sağlamaktan uzak olduğunu belirterek, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın doğrudan soruşturma yapabilmesi gerektiğini vurguladı.
Teklifin Gerekçesi
TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Tahsin Becan, verdiği kanun teklifinin gerekçesini şöyle açıkladı: “Maddeyle, hayvanlara yönelik söz konusu suçlarda Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma yapabilmesi için; öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüklerinin yazılı başvuruda bulunmasına yönelik şartın kaldırılması amaçlanmıştır. Böylelikle hayvanlara yönelik işlenen suçların soruşturulması imkânını aşırı ölçüde daraltılmasının önüne geçilmiştir. Ayrıca yurttaşların dilekçe vererek hayvan hakları hususunda Savcılığa geciktirilmeden başvurma hakkı yeniden sağlanmış olacaktır.”