HERKES İÇİN ENGELSİZ HAYAT

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla ‘Herkes İçin Engelsiz Hayat’ konulu konferansı için Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’yu ağırladı.

 

 

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla ‘Herkes İçin Engelsiz Hayat’ konulu konferans programı düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen programa Aile ve Soysal Politikalar İl Müdürü Faruk Uysal, İl Müdür Yardımcısı Arif Laçin, Milli Eğitim Müdürü Vekili Ali Tosun, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Engelsiz Hayat Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, Otizmli ve Engelli Bireylerle Doğru İletişim konulu sunumunu yaptı.

‘İletişimin birinci kuralı dinlemektir’..

“Bir elin parmakları bile aynı değil” ifadelerini kullanan Kuyumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Farklılıklarla bir arada yaşamamız gerektiğinin zorunluluğunu hissetmeliyiz. Engellilikle ilgili konular son derece hassas konulardır. Eğer bu alanda hizmet üretiyorsanız, her konuştuğunuza dikkat etmelisiniz. Çünkü engellilikle iletişim konusu Peygamber Efendimizin dahi, Kur’an-ı Kerim’de uyarıldığı bir konudur. Peygamberimiz dahi uyarılıyorsa bizim çok daha dikkatli olmamız gerekir. Bu bilinçle hareket ederseniz engellilerle aramızda iletişim sorunu ortadan kalkacaktır. Birinci kuralımız şu; lütfen beni anlamak için dinleyin. Ayrıca, bütün hayatınız boyunca birbirinizi yalnızca anlamak için dinleyin. İletişimin birinci kuralı dinlemektir. Maalesef insan olarak dinlemiyoruz. Bu yüzden de kavgaların çoğunun temelinde ‘beni dinlemiyor’ ya da ‘beni anlamadı’ vardır. Karşınızdakinin görüşünü dinlerken de olumsuz bir yaklaşım sergilemeyin. ‘Hayır’ demek duvar örmektir.”

‘Engelli bir birey tekerlekli sandalyesi ile okuldan evine gidemiyorsa, sorun mimari engellerdir’..

Engelin aslında insanlar tarafından oluşturulduğuna dikkat çeken Kuyumcu, “Geleneksel yaklaşım ve tıbbi yaklaşımdan söz etmek gerekirse, engellilik; bedensel ve zihinsel eksikliği nedeniyle toplumun dışında kalmasıdır. Toplum dışında kalma sorunu engelli bireye atfedilmiş ve suçlanmıştır. Bu yanlıştır. Engellilik bireyin bedensel ya da zihinsel farklılığı nedeniyle toplumun dışında kalması değil. Toplumu oluşturan bireylerin yarattığı engeller nedeniyle toplum dışında kalmasıdır. Bugün engelli bir birey tekerlekli sandalyesi ile okuldan evine gidemiyorsa, sorun mimari engellerdir. Bu prosedürler yerine getirilirse engelli bir vatandaşla benim aramda hiçbir fark kalmaz. Demek ki engelleri insanlar yaratıyor” dedi.

Sezer Sevinçler

Sezer Sevinçler

10 Şubat 1979 Yalova Doğumlu, Bilgisayar mühendisi, Gazeteci,

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.