KALP KRİZİ GEÇİRMEYİ BEKLMEYİN!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE 10 SANİYEDE KALP DAMARLARINIZI KONTROL ETTİRİN.

        Özel Yalova Hastanesi,Yalova ve bölgesi için yaptığı büyük yatırımlarla teknolojinin öncüsü olmaya devam ediyor. 128 kesitli BT cihazı ile 10 saniye gibi çok kısa sürelerde ve düşük doz radyasyon ile kalbi ve koroner arterleri kalp hızından etkilenmeden görüntülemek artık mümkün .

Özel Yalova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Murat Fazlıoğlu”yüksek tansiyon hastaları, obezite hastaları, yüksek kolesterol ve trigliserit değerine sahip olan hastalar, sigara kullananlar ve diyabet hastalarının” bilgisayarlı tomografi ile kalp damarlarını mutlaka kontrol ettirmelerini önerdi.Özel Yalova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Murat Fazlıoğlu ”her organ gibi kalp de ana atardamardan çıkan küçük damarlar ile (Koroner Arterler ile) kanlanmaktadır. Yaş ilerledikçe atheroskleroz denilen damar duvarı kireçlenmesi, damarı tıkayarak beslediği dokunun hasarlanmasına neden olur (enfarkt veya kalp krizi). Damar tıkanıklıklarına yol açan bu plakların önceden bilinmesi, tıkanıklık tam olarak oluşmadan geri döndürülmesi veya kalp krizinin önlenmesini sağlar.Günümüzde, kalp damarları ileri teknoloji yeni nesil Multislice bilgisayarlı tomografi (BT) cihazlarıyla birkaç saniye içerisinde değerlendirilebilmektedir” dedi.

Halk arasında “10 saniyelik anjiyo” veya “kansız anjiyo” olarak da bilinen Koroner BT yöntemi hasta açısından da konforlu bir işlemdir. Tetkikin kendisi 10 saniye sürmekle birlikte hastanın hazırlanması, bilgilendirilmesi, damar yolu açılması vs. ile birlikte yaklaşık 15 dk.’da tetkik genellikle bitirilmektedir. Tetkik sonrası hastanede yatma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır.

Sağladığı yararlar nelerdir?

BT koroner anjiyografi, erken tanı ile kalp krizi geçirmeden tedavi imkanı verir. Yöntemin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile pek çok sessiz seyreden koroner arter hastasına erken tanı ve tedavi imkanı verilebilecektir. Koroner BT anjiyografi ile koroner arterlerin yalnızca lümeni (kanın içinde bulunduğu kanal) değil damar duvar yapısı, plak özellikleri, kalbin, kalp ve akciğerlerin ana atar damarlarının anatomisi ve yapısal bozuklukları incelenebilmektedir.

Hafif darlıklarda (genellikle %50 ve az darlıklar olarak sınıflandırılır) eğer şikâyet veya diğer tetkiklerde bir bulgu yoksa dâhiliye ve kardiolojik önlemler alınmaktadır. Örneğin; kolesterol ayarlanması, tansiyon kontrolü, egzersiz, şişmanlığın kontrolü gibi.Orta ve yüksek dereceli darlıklarda, hastanın şikayet derecesi ve doktorunun tavsiyelerine göre kateter anjiografi tetkiki ve gerekirse stent uygulaması veya by-pass gündeme gelebilmektedir. Bu durumlarda da girişim öncesi koroner BT anjio, değerli bilgiler sağlamış oluyor.

Koroner BT anjiyografi kimler için uygundur?

Hastanın ailesinde kalp-damar hastalığı varsa hasta risk taşıyor demektir. Ayrıca yüksek tansiyon hastaları, obezite hastaları, yüksek kolesterol ve trigliserit değerine sahip olan hastalar, sigara kullananlar ve diyabet hastalarının da bilgisayarlı tomografi yöntemini tercih etmeleri önerilir. Öte yandan koroner BT yöntemi, stenti olan ve by- pass operasyonu geçirmiş hastaların, gerektiğinde kontrol tetkiki amacıyla da kullanılmaktadır.

40 yaş altı ailede kalp öyküsü olan ve 40 yaş üstü herkesin kontrol amaçlı kalp anjiyosu yaptırmasını mutlaka öneriyoruz…

Hastane_Uzm-Dr-Murat Fazlıoğlu

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.