KALP RİTMİNDEKİ BOZUKLUK ÖNEMSENMELİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. D. Çayan AKKOYUN, her yaşta görülebilen ve ani ölümlere yol açan “Kalp Ritim Bozukluğu” hakkında bilgi vererek kalp ritminin korunması için önerilerde bulundu.

 

“ Kalp kası, kalbin sağ kulakçığında bulunan hücrelerin düzenli aralıklarla elektrik uyarısı vermesi sayesinde kasılır. Bu elektriğin kalp içinde yayılmasını sağlayan hatlar vardır. Bu mekanizmada oluşacak ufak bir anomali, kalp ritminin bozulmasına, dolayısıyla taşikardi (Kalbin hızlanması) veya bradikardi (Kalbin yavaşlaması)’ ye neden olur.

Ritim bozukluklarının en sık rastlanan belirtisi çarpıntı hissidir. Genelde aniden başlayan çarpıntı dakikalar hatta saatlerce sürebilir. Baş dönmesi ve hayati risk taşıyan ritim boukluğu türlerine işaret eden bayılmalar da kalp ritim bozukluklarının diğer belirtileridir. İlerleyen yaşlarda daha sık görülmelerine rağmen her yaş grubunda ortaya çıkabilmektedir.

Ritim bozukluklarının çoğu iyi huyludur, tedavi gerektirmemekle birlikte rahatlatıcı ilaçlar kullanılabilir. Bazı ritim bozukluklarının ise muhakkak uzman hekim tarafından hastalığın şiddetine göre önerilecek ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Kasık damarından kalbe yollanan kateterler ile ritim bozukluğuna yol açan etmenin yerinin tespit edilmesi ve buraya radyofrekans dalgası ya da dondurucu etki uygulanması, ritim bozukluğuna yol açan hücrelerin ölmesine ve hastalığın başarıyla tedavi edilmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Acil tedavi gerektiren ritim bozukluklarında kalbe göğüs duvarından elektroşok verilmesi etkili bir yöntemdir. Elektroşok kalbin ritminin sıfırlanmasına böylece normal ritmin yeniden başlamasına olanak tanır.

Ritim bozukluğu yaşayan hastaların diyet yapması gerekir. Çay, kahve ve sigara kalp ritmini bozar. Bu nedenle bu maddelerden uzak durmak önemlidir. Birçok ilaç da ritim bozukluğuna yol açabilir. Bu konuda dikkatli olmalı, beklenmedik bir etki yaşadığınızda muhakkak doktorunuza danışmalısınız. Genel kalp sağlığını korumak için alacağınız tüm önlemler sizi ritim bozukluklarından da koruyacaktır. Stresten uzak durmak, ideal kilonuzu korumak, düzenli egzersiz yapmak, tuz tüketimini azaltmak, sigara içmemek ve alkolden uzak durmak sağlıklı bir yaşam sürmeniz için vazgeçilmezdir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.