KIŞ AYLARINA GİRERKEN KALP SAĞLIĞINIZI İHMAL ETMEYİN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Mevsim geçişleri ve kış ayları herhangi bir kalp rahatsızlığı olan kişileri sağlıklı bireylerden daha fazla etkilemektedir. Soğuk havaların damar büzücü etkisi ile kalp krizi ve ani ölüm riski ortaya çıkabilmekte, grip ve pnömoni gibi rahatsızlıklar da bu durumu tetikleyebilmektedir. Özel Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. D. Çayan AKKOYUN, sonbahar ve kış aylarına girerken kalp hastalarının yaptırması gereken koruyucu aşılar hakkında bilgi verdi.

 

 

“ Kalp ve damar hastalıkları tüm dünyada en başta gelen ölüm nedenini oluşturmaktadır. Karidyolojik rahatsızlıklara bağlı ölümlerde mevsimsel farklılıklar mevcut olmakla birlikte bu oran kış aylarında belirgin olarak artmaktadır. Bu durum büyük oranda üst solunum yolu enfeksiyonlarından, özellikle grip ve pnömoniden (zatürre) kaynaklanır. Grip visürü alan kişide, bu virüse karşı iltihabi bir yangı olan doğal savunma ortaya çıkar. Grip aşısı yapıldığında bu yangı artışı oluşmamakta ve özellikle koroner hastalığı olan kişiler kalp krizi riskinden önemli ölçüde korunmuş olmaktadır. Gripten korunmada ideal olan, aşının grip mevsiminden önce yapılmasıdır. Eylül ve kasım aylarında uygulanması tercih edilir fakat kış aylarında da yapılması mümkündür.

Kış aylarında grip dışında, kalp hastalarını ve kalp yetmezliğini tehdit eden diğer bir hastalık da “Pnömoni (zatürre)” dir. Pnömoni en basit ifadeyle akciğer dokusunun iltihaplanması anlamına gelip küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Kalp hastaları için de ölüm riski taşıyan bu hastalık, solunum yolu ve damar hastalıklarına bağlı ölümlere neden olmaktadır. 65 yaş ve üzeri, kronik kardiyovasküler hastalıklardan birine veya bir kaçına sahip kişilerinbu hastalıktan korunmak için mutlaka pnömokok aşısı yaptırması gerekir. Aşının kalp hastalarında % 73 oranında koruma sağladığı kaydedilmiştir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.