KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE SINAVLAR: SALGINLA BİRLİKTE ÖĞRENCİLERDE SINAV KAYGISI ARTTI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Koronavirüs sürecince lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençler, daha fazla stres, kaygı ve endişe taşıyor. Özel Medicana Bursa Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog  Ece Özçırak, “Sınava  girecek olan öğrencilerin hiç bilinmeyen bir durumla karşılaştıkları ve kendilerini nasıl bir şeyin beklediğini öngöremediklerinden kaygılarının doğal olduğunu unutmamalıyız” dedi ve öğrenciler ile ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

Her yıl sınava giren birçok öğrenci sınavın getirmiş olduğu stresle baş etmekte zorlanırken bu yıl Covid-19 salgınıyla birlikte hem lise hem de üniversite sınavlarına girecek öğrencilerin çok daha bilinmezliklerle dolu bir dönem geçirdiklerini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, ‘’ Sınavın getirmiş olduğu psikolojik strese bir de pandemi sürecinin belirsizliği eklenince öğrenciler için sınav hazırlık süreci büyük anlamda değişti. Sınav tarihlerinin değişmesiyle ilgili tartışmaların sona ermesiyle birlikte salgın sürecinde sınava girecek öğrenciler eğitim aldıkları kurumların da kapanmasıyla kalan sürede sınav hazırlıklarına kendileri devam etmeye başladılar. Salgın sebebiyle hem sınav öncesi dönem hem de sınav anı için birtakım yeni önlemler alındı. Bu noktada sınava girecek gençlerin kaygılarının her zamankinden biraz daha fazla olması yaşanan tüm bu süreç göz önünde bulundurulduğunda oldukça anlaşılabilir bir durum’’ dedi.

Özel Medicana Bursa Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Ece Özçırak, kalan bu sürede, öğrencilerin var olan kaygılarını kontrol edebilmeleri ve daha iyi bir hazırlık süreci yürütebilmeleri adına dikkat etmeleri gereken birtakım hususları şöyle sıraladı;

•        Sınava hazırlık sürecinde eğitim veren kurumların da kapanmasıyla öğrencilerin kendi programlarını ve ders çalışma planını kendileri hazırlaması gerekmektedir. Günlük veya haftalık programların yapılması öğrencilerin ihtiyaçlarını saptaması adına oldukça önemlidir. Burada dikkat edilecek nokta, belirlenen bu hedeflerin ulaşılabilecek düzeyde olmasıdır. Yapılabilecek ve gerçekçi hedeflerin kişileri motive edeceği unutulmamalıdır.

•        Sınava az bir sürenin kalmasıyla birlikte evde çözülen denemelerin esas sınav saatinde gerçekleştirilmesi öğrencilerin sınav gününe hazırlanmaları için önemlidir.

•        Sınavda uygulanacak yeni önlemler göz önünde bulundurularak evde çözülen denemelerde maske kullanımına başlanması gerçek sınavda fiziki uyumun daha rahat olmasını sağlayacaktır.

•        Sosyal ilişkilere ara verilen bu dönemde, teknoloji aracılığıyla sosyal çevreyle görüşülmeye devam edilmesi bu kaygılı sürecin daha rahat atlatılmasına yardımcı olacaktır.

•        Salgın ile ilgili yoğun haber takibi yapmak, sınava odaklanmayı olumsuz etkileyeceğinden mümkün oldukça bu haberlerden uzak kalmaya çalışılmalıdır.

•        Hareketsiz kalınan bu dönemde evde yapılabilecek fiziksel aktivitelere mutlaka her gün vakit ayırılmalıdır.

•        Düzenli uyku ve beslenme alışkanlığı kişileri hem zihnen hem de fiziken daha sağlıklı ve güçlü kılacaktır.

•        Tüm bu değişimler ile birlikte öğrencilerin bu süreci daha iyi yürütebilmeleri için duygularını ifade etmeleri önemlidir. Aileleriyle ve çevresindeki kişiler ile duygularını ve düşüncelerini rahatlıkla konuşmaları ve sosyal destek kaynaklarının yeterli olması var olan sınav stresi belirtileriyle baş etmelerine yardımcı olacaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.