KURBAN BAYRAMINDA NASIL BESLENELİM?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kamile Altın Sü, Kurban Bayram’ında beslenme ile ilgili uyarılarda bulundu.

 

        Özel Yalova Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kamile Altın Sü, ‘ Bayramlar birlik ve beraberliğin yaşandığı en güzel zamanlardandır. Sağlıklı bir bayram geçirmek için doğru ve kararında besin seçimi önemlidir. Kurbanlık kesimlerinin doğru şekilde yapılması, gıda güvenliği, etlerin saklanması, hazırlanması ve pişirme yöntemlerinde bilinçli davranmak gerekir. Tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, zevkle ve özenle hazırlanan sofralarda ağız tadıyla yemeklerin yendiği bayramlarımızda özellikle et ve tatlı tüketimimiz artmaktadır.’ dedi.

 

Kurban bayramında, kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Kurbanı kesildikten hemen sonra yenmemeli,en az bir gece dinlendirilmelidir. Ölüm katılığı geçmeden tüketilen etler bir takım sindirim problemleri yaşamanıza neden olacaktır.

 

Etler doğru pişirilmezse hayvanlardan insanlara hastalık yapıcı mikroorganizmalar bulaşır. Etin besin değerini kaybetmemesi için, doğru pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. En doğru pişirme şekli ise ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma, kavurma veya mangal-barbekü şeklinde pişirme ) kanserojen öğelerin oluşumuna neden olmaktadır. Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemelidir.

 

Kurban bayramında özellikle kronik hastalığı olan ( diyabet, böbrek hastalığı, sindirim problemleri, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı ) ve beslenme tedavisi alan bireyler kurban bayramında öğünlerde tüketmeleri gereken besin miktarlarını aşmamalıdır. Ayrıca fazla tüketimin kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırdığı da bilinmektedir. Fakat kırmızı eti beslenme hayatımızdan tamamen çıkarmak da demir, b12 vitamini gibi eksikliklere sebep olmaktadır.Haftada 1-2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tüketilmesinde sakınca yoktur.

 

Sağlıklı bir bayram geçirmeniz için pratik önlemler;

·         Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın.

·         Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin.

·         Şerbetli tatlılar, drajeler, çikolatalar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını (elma, kabak, armut, ayva tatlısı ) tercih edin.

·         Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun, bunun yanında tam buğday ekmeğinizi veya bulgur pilavınızı tüketmeyi unutmayın.

·         Yanlış seçilen ve fazla tüketilen her lokmanın sağlığınızı olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

·         İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan barsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin, kivi, elma, armut, ayva gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye özen gösterin.

·         Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.

·         Bayram ziyaretine gitmeden önce evinizde yemeğinizi veya ara öğününüzü mutlaka tüketin.

·         Yine de fazla yediğinizi düşünüyorsanız fiziksel aktivitenizi mutlaka arttırın.

·         Bayramı fırsat olarak görüp seyahate çıkan bireyler açık büfelerde dikkatli olun sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın…

 

Kurban eti nasıl saklanmalıdır?

 

Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kâğıda sarılarak, -2 derece ki buzdolabında bir kaç hafta saklanabilir. Etler soğuk depolarda –32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir.

 

Mutlu, Huzurlu ve ağız tadıyla bir bayram geçirmenizi dilerim.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.