MEME KANSERİ RİSKİNİ AZALTMAK MÜMKÜN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. İlyas ŞAHİN 4 Şubat Dünya Kanser gününde “Meme Kanserleri” ne değinerek hastalıktan korunma yollarını anlattı.

“ Süt bezleri veya sütü meme başına taşıyan kanallardaki hücreler arasında çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma olasılığı taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral bir oluşum olan meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmese de, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu, kanser riskini artıran bir etken olarak kabul ediliyor.

Kanserleşen bir hücrenin anlaşılacak boyuta gelmesine kadar bir hayli zaman geçer. Kadınlar genelde 1 cm.’ ye ulaşmış bir kitleyi elle muayene ile farkedebilir. Kanser uzak organlara yayılmışsa, meme kanserinin ilk bulgusunu nadiren bu yayılımlar oluşturur. Bayanların, memede veya koltuk altında ele gelebilen kitle, meme başında içe doğru çekilme veya şekil bozukluğu, meme başından gelen şeffaf renkli ya da kanlı akıntı, meme başı derisinde kabuklanme ve soyulma tarzında görülen değişiklikler, memede yara veya kızarıklık ile ödem, şişlik ya da içe doğru çekintiler fark etmesi durumunda muhakkak bir uzmana danışması gerekir.

Her hastalıktan olduğu gibi meme kanserinden korunmak içinde alabileceğiniz önlemler mevcuttur. İlk olarak ideal kilonuzu koruyarak kilo almanın yarattı meme kanseri riskini azaltın. Tıbbi gerekçeler olmadıkça kadınlık hormonu ilaçlarından mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Spor yapmak kilo kontrolünü sağlar ve yüksek östrojen düzeyini dengeler. Bağışıklık sistemini de güçlendirdiğinden düzenli olarak spor yapmak kanserden korunmada etkili bir önlem. Alkolden, östrojen metabolizmasını etkilemesi ve kan östrojen düzeyini yükseltici etkisi sebebiyle uzak durulması gerekiyor. Sigara kullanımı birçok kanserin gelişme riskini artırıyor. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam için sigaradan uzak durmak şart. Kanser belirtilerini erken tanımada tarama testleri çok önemli. 20 yaşından sonra düzenli olarak her ay kendi kendinizi muayene edin. 20 yaş ile 40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaş üzerinde ise her yıl muhakkak hekim muayenesinden geçin. Yine 40 yaşın üzerinde her yıl mammografi çektirin.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.