MUDURNU ARTIK DÜNYA MİRASI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

MUDURNU ARTIK DÜNYA MİRASI

 

Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediye Başkanlığı, Mudurnu Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği (MUKTUDER) ve Mudurnu Kent Konseyi’nin ortaklaşa yürüttüğü ve yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalışılan Yönetim Planı 09 Eylül 2014 tarihinde onaylandı. Sonrasında hazırlanan çalışma planı ve kimlik çalışmasının ardından UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste başvurusunda bulunuldu ve başvurunun olumlu sonuçlanmasının ardından Mudurnu UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki yerini aldı.

 

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Mudurnu’nun “yerel kültürel miras kaynaklarının korunmasını sağlayan, yerel halkın ihtiyaçlarını gözeten, koruma ve kalkınma arasında denge kuran, sürdürülebilir bir gelişme stratejisi yaratmak ve uygulamak” amacıyla hazırlanan “Mudurnu Kültürel Miras Alan Yönetim Planı”, koruma uzmanı ve şehir plancısı Dr. A. Ege Yıldırım’ın danışmanlığında ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın finansal desteğiyle tamamlandı.

 

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ

 

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden (orman, dağ, göl, ada, çöl, anıt, kompleks veya şehir gibi) her birine verilen addır. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi sürdürmektedir.

 

DOĞU MARMARA’DAN UNESCO LİSTESİNE GİREN İLK ALAN

 

“Tarihi İpek Yolu ve diğer önemli yolların kavşağında bir ticaret merkezi ve askeri menzil olarak gelişen Mudurnu, Erken Osmanlı Dönemi’nin önemli bir ahilik-esnaf kenti ve kültür merkezi olarak yükselmiş ve 20. Yüzyılın yurtsever bir cumhuriyet şehri olmuştur. Mudurnu Çayı vadisinde kayalık-ormanlık tepeler arasında uzanan sık dokulu yerleşim, doğal topografya ve kentsel sit dokusu arasında uyumlu bir birliktelik, eşine az rastlanır, dramatik bir morfoloji ve korunmuş bir tarihi kentsel peyzaj sunmaktadır. Osmanlı ticaret ve birikiminin yarattığı zengin anıtsal ve sivil mimarisi, gerek Osmanlı Devletinin gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecine katkısı, bu peyzaj bütününün öne çıkan değerleridir”.

 

Üzerinde bulunduğu Ayaş-Sapanca İpek Yolu koridorunun kültür rotası olması hedefini de güçlendiren Mudurnu Tarihi Ahi Kenti, Doğu Marmara illerinde listeye giren ilk alan oldu. İlerleyen dönemde koruma ve tanıtma faaliyetleri tüm paydaş kurumlar tarafından sürdürülecek.

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.