NVIDIA VE AMD FRAME GENERATİON TEKNOLOJİLERİ BİRLİKTE ÇALIŞINCA 3 KATA KADAR FPS ARTIŞI

AMD Fluid Motion Frames (AFMF) işlevi bir GeForce grafik kartında kullanılabiliyorsa ne olur ?
AMD’nin oyunlara yönelik yeni çıkardığı FMF teknolojisi, o zamanın akıcı hareketli videosu gibi bir arada kullanılabilir mi? Eğer GeForce kartlarında kullanılabiliyorsa o zamanlar akışkan hareketli video gibi iki GPU’nun tekrar kullanıldığı bir gün gelmeyecek mi?
AFMF VE DLSS 3 FG

Öncelikle AFMF ve DLSS 3 FG’ye hızlıca bir göz atalım. AFMF (AMD Fluid Motion Frames) , AMD’nin çerçeve oluşturma teknolojisidir ve diğer teknolojilerden farklı olarak gücü, tüm DX11/12 oyunlarında kullanılabilmesi açısından çok yönlülüğünden gelir. Bu nedenle oyun desteği gerektiren FSR ve DLSS’den farklı olarak AFMF’nin oyun desteğinin mevcut olup olmadığını dikkate almasına gerek yoktur.
DLSS 3 FG (Frame Generation), NVIDIA’nın çerçeve oluşturma teknolojisidir. DLSS 3 FG, oyun içi hesaplama sürecine dayalı olarak yapay zeka ve derin öğrenmeyi birleştirerek çerçeve oluşturma yöntemidir. DLSS 3 FG, sınırlı oyunları destekler ve GeForce RTX 40 serisi veya üzeri grafik kartlarında kullanılabilir.
AFMF ve DLSS 3 FG’nin her ikisi de ortak çerçeve oluşturma teknolojileridir. Ancak AFMF, AMD sürücüsünün bir işlevi olduğundan ve DLSS, GeForce RTX 40 serisi veya üzeri modellerde kullanılabildiğinden, bunlar orijinal olarak uyumsuz teknolojilerdir. Peki bu teknolojilerin her ikisini de kullanmak mümkün mü?

Sonuç olarak evet! Şaşırtıcı bir şekilde, Fluid Motion Video gibi AFMF de NVIDIA/AMD GPU’ların bir kombinasyonuyla kullanılabilir. AMD’nin bunu bu şekilde kullanacağını tahmin etmezdim. Elbette bu konfigürasyon grafik kartı üreticisi tarafından önerilmediğinden beklenmeyen hatalar, mavi ekranlar, önyükleme hataları, sürücü çakışmaları gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir.

AFMF, Radeon sürücülerinde çalışıyor, GeForce ürünlerinin bunu kullanmasını nasıl sağlarız? Sistemi bunun için yapılandırmak basittir. Öncelikle bir NVIDIA veya AMD GPU’ya ihtiyacınız var. Şu anda ekranın çıkışının bir AMD GPU aracılığıyla sağlanması ve RX 6000 serisi veya üzerinin kullanılması gerekiyor. Çoklu monitör kullanıcıları için hem birincil monitör kurulumu hem de oyun, Radeon’un çıkış yaptığı monitörde çalıştırılmalıdır.
GeForce grafik kartının oyunun işlenmesiyle ilgilenmesi gerektiğinden, [Ayarlar] → [Oyun] → [Oyun Modu] → [Grafikler] seçeneklerine gidin . Daha sonra Yazılım/Oyun görevinin [Seçenekler] sekmesine gidin [Özel GPU]’ ve yu bir GeForce ürününe ayarlayın. Listede ayarlamak istediğiniz yazılım/oyun yoksa üst kısımdaki [Arama] butonundan manuel olarak ekleyebilirsiniz .Bu sayede GeForce grafik kartı oyun işlemeyi, Radeon grafik kartı ise ekran çıkışı ve AFMF işlevlerini yönetiyor.Sonuçta kullanıcılar, oyunun desteklediği DLSS işlevinin yanı sıra GeForce ürünlerinin daha yüksek ışın izleme performansını da kullanabiliyor. Radeon ürünlerinde kullanılabilecek AFMF fonksiyonunun tümü kullanıma sunulacak.
AFMF şu anda Radeon RX 6000 ve RX 7000 serisi grafik kartlarında mevcuttur. 22.11.2023 itibarıyla AFMF teknolojisi hâlâ ön izleme aşamasındadır. Bu nedenle kullanmak için ayrı bir beta sürücüsü yüklemeniz gerekir.
AMD AFMF Önizleme Beta Sürücü İndirme Sayfasına gidin
AFMF’yi etkinleştirmek için, bunu [Oyun] → [Grafikler] bölümündeki genel ayarlar seçeneğini kullanarak etkinleştirebilir veya her oyun için etkinleştirilip etkinleştirilmeyeceğini ayarlayabilirsiniz.
Oyunu çalıştırdıktan sonra bile oyun içinde [ALT + R] kısayol tuşlarını kullanarak kontrol edebilirsiniz . Bazı oyunlar genel ayarları uygulamadığından bireysel oyun seçeneklerinde AFMF seçeneğini manuel olarak etkinleştirmeniz gerekecektir.
AFMF etkinleştirilemez . ; tam pencere modunda, kenarlıksız veya pencereli modda yalnızca tam ekran modunda etkinleştirilebilir Aksi halde ekran modunun uygun olmadığını belirten bir mesaj görüntülenir.
Ayrıca 23 Kasım sonu itibarıyla önizleme beta aşamasında olduğundan bazı oyunlarda ekran modunun düzgün tanınmaması veya AFMF aracılığıyla çerçeve oluşturma işlevinin kullanılmaması gibi sorunlar yaşanabilir.
4K ÇÖZÜNÜRLÜK PERFORMANSI












Performans artışının miktarı şaşırtıcıdır. Ortalama karelerde önemli bir performans artışı sağlandı. Ancak %1’in altındaki FPS performans artışı oyuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. AFMF uygulamak, Cyberpunk 2077’deki en düşük %1 FPS’nin performansını artırmaya yardımcı olurken Ratchet & Clank: Rift Apart’ta en alttaki %1 FPS gerçekten düştü.
Bunun tersine, Call of Duty: Modern Warfare III 2023’te AFMF uygulaması, en alttaki %1’lik FPS performansını iyileştirdi, ancak DLSS 3 FG ile kullanıldığında hafif bir düşüş gibi her oyun için farklılıklar var.
KULLANIMI ÇERÇEVE DÜŞMESİ VE RADEON GPU

Önceki AFMF içeriğimde AFMF fonksiyonunun iyi olduğundan bahsetmiştim ancak hızlı akan durumlarda fonksiyonun dinamik olarak kapatılması hayal kırıklığı yaratıyor. Bu dezavantaj tam anlamıyla geçerlidir. AFMF kullanırken hızlı hareket eden durumlarda çok büyük kare dalgalanmaları görebilirsiniz. Bu durum DLSS 3 FG ile uygulandığında da geçerlidir.

Yüksek çözünürlüklü bir ortamda AFMF işlevi için Radeon GPU kuruyorsanız çok düşük dereceli bir GPU kurmanızı tavsiye etmem. 4K çözünürlük çıkışı sağladığı ve AFMF’de 4K çözünürlüklü görüntüler oluşturduğu için bir miktar GPU performansı gerektirir. Radeon RX 6600 tek başına zaten AFMF olmadan yaklaşık %40, AFMF ile ise yaklaşık %90 yüke sahip.


İlk testte RX 6600 değil RX 6500 XT kullandık. RX 6500 XT kullanırken sürücü dengesizdi ve sık sık kapanıyordu. Çalıştırılsa bile performans zayıftı. Bu nedenle RX 6500 XT’nin AFMF’yi 4K çözünürlükte kullanmak için yetersiz olduğuna karar verdim ve RX 6600 kullandım.
SONUÇ

■ Bu gerçekten oluyor mu? Ancak stabilite ve uyumluluk dikkate alınmalıdır.
Fikir aklıma geldiğinde bile bunun gerçek olup olmadığı konusunda şüphelerim vardı ancak şaşırtıcı bir şekilde AFMF işlevi gerçekten bir GeForce grafik kartında kullanılabiliyor. Elbette bazı kurulumlar gerektiriyor ancak süreç zor değil ve kullanımı kolaydır. Ancak üretici firma tarafından resmi olarak tavsiye edilen yöntem bu olmadığından ve AFMF sürücüsü de beta olduğundan çeşitli beklenmeyen hatalar, çökmeler vb. durumlar meydana gelebilir.
Ayrıca iki GPU kullandığı için anakart uyumluluğuna da dikkat edilmesi gerekiyor. İki GPU takıldığında bile yeterli soğutma sağlayabilen PCIe yuva aralığı ve PCIe şerit dağıtımı gibi çeşitli faktörlerin dikkate alınması gerekir.
■ DLSS 3 FG ve AFMF’nin birleştirilmesiyle 3 kata kadar çok büyük performans artışı
AFMF ve NVIDIA DLSS 3 FG teknolojisinin aynı anda kullanılmasıyla gerçekten şaşırtıcı performans iyileştirmeleri elde edildi. Özellikle DLSS 3 FG ile performans artırıldıktan sonra AFMF ile performans tekrar artırılarak Cyberpunk 2077’de neredeyse 3 kata yakın çok büyük bir performans artışı sağlandı. Burada DLSS yükseltme veya FSR yükseltme de kullanılabildiğinden, daha da yüksek performans artışı elde edilebilir.
■ Hala AFMF ile sınırlıdır; 4K çözünürlükte RX 6600 kullanılması önerilir
Ancak hızlı hareket sırasında AFMF’nin devre dışı bırakılması gibi bir sınırlama hala mevcuttur. Hızlı hareket veya kamera manipülasyonu olduğunda AFMF dinamik olarak devre dışı bırakılır ve FPS anlık olarak önemli ölçüde düşer. DLSS 3 FG ile kullanıldığında bile hiçbir istisna yoktur.
Ayrıca AFMF’yi birlikte kullanmak için belirli bir düzeyde GPU performansı gerekir. Ayrıca RX 6500 XT kullanırken oyun kararsız hale geldi, kapandı veya bilgisayar yeniden başlatıldı. Ek olarak RX 6500 XT’nin AFMF performansı RX 6600’e göre daha düşük olduğundan en azından RX 6600 kullanmanızı tavsiye ederim.
GeForce’da AFMF işlevini kullanmak için
– Radeon RX 6000 serisi veya üzeri (RX 6600 veya üzeri önerilir)
– Ekran çıkışı, birincil monitörü Radeon GPU’ya ayarlayın
– Anakart PCIe yuvası uyumluluğunu kontrol edin
– Her oyun için GPU ayarlarının oluşturulması
– Radeon sürücüsünde AFMF işlevini etkinleştirin
Kaynak: quasarzone.com