OKUL FOBİSİ: OKULA GİTMEK İSTEMİYORUM!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Yalova Hastanesi Psikoloğu Neslihan Kızılkaya, yaz tatili biterken, önümüzdeki günlerde başlayacak olan 2017- 2018 eğitim öğretim yılı öncesi ebeveynleri okul fobisi hakkında bilgilendirdi.

 

Özel Yalova Hastanesi Psikoloğu Neslihan Kızılkaya, ‘Okul döneminin başladığı ay olan Eylül ayı kimi çocuklarda tatlı bir telaşa neden olurken kimi çocuklarda bu telaş ‘fobi’ ye dönüşerek kaygılı davranışlara sebep olabilir. Okul fobisi terminolojik olarak okula gitmekten korkma durumu olarak açıklansa da temelinde çocuğun evden, anneden ayrılmak istememe durumudur. Bu durumun tam olarak farkına varamayan ebeveynler ise telaşa kapılarak çocuğun kaygılı davranışlarını beslemektedir.’ dedi.

 

Okul fobisi nasıl ortaya çıkıyor?

 

Okul fobisi, çocuğun okula karşı geliştirdiği bir direnme halidir. Okul fobisi yaşayan çocuk; okula gideceği zaman öfkelenir, ağlar, annesine veya bakıcısına sımsıkı sarılır, yemek yemez, mide bulantısı, karın ağrısı gibi somatik belirtiler gösterir ve okula gitmek istemediğini dile getirir.

 

‘Eve dönüyoruz’ veya ‘Tamam okula gitmiyorsun’ denildiğinde aniden bütün semptomlar kaybolur ve çocuk eski halini alır.

 

Yaş gruplarına göre okul fobisi farklılık gösterir.

 

Her yaş grubunun okul fobisinin alt nedenleri farklıdır. Küçük yaş grubundaki çocukların -kreş, anaokulu, ilkokul- okul korkusunun altında yatan sebepler daha büyük yaş grubunda olan çocukların yaşadığı korkudan farklıdır. Okula yeni başlayacak olan 5-7 yaş grubundaki çocuklar annenin kendisini terk edeceği ve bir daha kavuşamayacağı gibi kaygılar yaşarken 11-12 yaş grubunda görülen okul korkusunun temelinde travmatik bir olayın olduğuna işaret edebilir. Çocuğun, öğretmeniyle veya arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar ya da evde yaşanan olumsuz durumun çocuğa yansımasıyla okul korkusu meydana gelebilir.

 

Okul fobisi hangi çocuklarda daha sık görülür?

 

·         Kaygılı ve tedirgin olan ebeveynlerin çocuklarında

·         Annesi/babası olmayan çocuklarda

·         Yeni kardeşi olmuş çocuklarda

·         Ev ortamında sıkıntı yaşayan çocuklarda

 

Okul fobisi nasıl yenilir?

 

Okul fobisi korkulacak bir durum değildir. İlk olarak ailelerin kaygılarından arınmış olmaları gerekir. Evde kavga olmayan huzurlu bir ortamda yaşayan çocuklarda okul fobisi görülme oranı düşüktür, aileler çocuklarına böyle bir ortam sağlayarak okul fobisinin önüne geçebilirler. Ev ortamı kadar okul ortamının da huzurlu olması gerekmektedir. Pedagojik eğitim donanımlı, çocukları seven öğretmenler çocukta oluşacak okul fobisini engelleyebilir.

 

Çocuğun okula alışma döneminde sabırlı olmak, ailelerin öğretmenle iş birliği içinde olması okul fobisini yenmenin bir diğer yoludur. Çocuğu desteklemek ve takdir etmek, çocuğun okul fobisini yenmesinde yardımcı olan unsurlardır.

 

Okul fobisiyle ilgili yapılmaması gerekenler!

 

·         Geçmişte yaşanılan okulla ilgili olumsuz deneyimler çocuğun yanında anlatılmamalı

·         Geri atım atmayın: kusma, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler organik kökenli değilse okula göndermekten vazgeçmeyin

·         Okula gittiğinde maddiyatla ödüllendirmeyin

·         Verdiğiniz sözü tutun: eğer okulda bekleyeceğinize dair söz verdiyseniz asla okulu terk etmeyin, eğer çocuk okulda sizi göremezse yaşayacağı korku okul fobisini tetikler

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.