PİŞMAN DEĞİL, TEŞVİK EDİN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

 

 

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, iş hayatındaki kadın oranını artıracak düzenlemelerin, işvereni ‘kadın çalıştırdığı için pişman’ etmemesi gerektiğini söyledi.

 

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, işvereni kadın çalıştırmaya pişman değil, teşvik edecek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kadını istihdama katılım oranının yüzde 29.5 olduğu bir iş hayatıyla Türkiye’yi ilk 10 büyük ekonomi arasına taşımanın hayal olduğunu belirten Onatça, “Girmeyi arzu ettiğimiz Avrupa Birliği’nde istihdama katılan kadın oranı yüzde 60’ın üzerinde. Hâlâ bu oranın yarısına ulaşabilmiş değiliz. İş hayatında daha fazla kadın görebilmemiz için işverenin, hükümetin ve kadının samimi gayretine ihtiyaç var” dedi.

İŞVEREN ON KEZ DÜŞÜNÜR

Antalya İş Kadınları Derneği’nin (ANTİKAD) düzenlediği toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ‘Aile Paketi’ni değerlendiren TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, yeni uygulamanın kadın istihdam etmek isteyen işvereni caydırabileceğini söyledi. Düzenlemeyle anne olan bir çalışanın, çocuğu 5,5 yaşına gelinceye kadar isterse yarım gün çalışabilmesine imkan sağlandığını belirten Onatça “Hangi işveren yarım gün çalışan birini istihdam etmek ister. Artık işveren kadın alırken bir değil on kez düşünür” dedi.

REKABETÇİLİĞE ZARAR VERİR

İşgücü kaybı ve maliyet artışını beraberinde getirecek bu uygulamanın başta kadın emek yoğun konfeksiyon olmak üzere birçok sektörde Türkiye’nin rekabetçiliğine sekte vuracağını savunan Onatça, şöyle konuştu:

“TÜRKONFED olarak 10 yıldır kadın istihdamındaki yetersizliğe dikkat çekiyoruz. Kadının işgücüne yeterince katılamıyor olmasındaki nedenleri ortaya koyuyor, çözüm önerileri sunuyoruz. AB ülkelerinden daha uzun doğum izni, yarım gün çalışma modeli kadın istihdamına ve Türkiye’nin rekabetçiliğine zarar verir. Düzenlemenin ilgili tarafların görüşü alınarak tekrar gözden geçirilmesini öneriyoruz.”

KREŞ VE ÇEYİZ BAŞLIKLARI OLUMLU

Kadın istihdamındaki en büyük engelin yetersiz kreş imkanı olduğunu belirten Onatça, aynı pakette yerel yönetimlere kreş açma sorumluluğunun verilmesini, çeyiz hesabına devlet katkısı gibi başlıkları da olumlu bulduklarını söyledi. 2014 dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendiren 2015 öngörülerini paylaşan Onatça, Batı Akdeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı Ergin Civan, ANTİKAD Başkanı Duygu Günsur Kaplan ve çok sayıda iş insanının katıldığı toplantıda ‘Liderlik’ başlıklı sunum yaptı. Toplantıda ANTİKAD’a yeni üye olan iş kadınlarına belgeleri takdim edildi.

 

TÜRKONFED HAKKINDA:

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED); Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve rekabet gücünü artırmak, sanayileşme perspektiflerini belirlemek, kamu reformu ve yerel yönetimler konusundaki çalışma ve uygulamaları izlemek, bölge ve sektörlerde girişimci örgütleri desteklemek amacıyla faaliyetini sürdürmektedir. TÜRKONFED, bünyesindeki 23 federasyon altında toplanan 155 dernek ile 208 milyar dolarlık iş hacmine sahip, 1 milyonu aşkın kişiye istihdam sağlayan, 65 milyar dolardan fazla ihracat yapan 12,500 iş insanını ve 30 bine yakın şirketi temsil etmektedir. Türkiye’nin bağımsız, tarafsız, gönüllü ve sivil örgütlerinden biri olan TÜRKONFED, iş dünyasının sorunlarına çok sesli, tarafsız ve yapıcı bakış açısıyla yaklaşmakta, çözüm önerileriyle sektörel ve ulusal ekonomi politikalarının oluşturulmasına destek olmaktadır. Bu bağlamda, ekonominin bölgesel ve sektörel perspektiflerini karar mercilerine aktararak Türkiye ekonomisinin gelişmesi için çalışmakta ve iş dünyasının uluslararası entegrasyonuna ve rekabet gücünün artırılmasına yardımcı olmaktadır. www.turkonfed.org”

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.