Q ATEŞİ DİKKATE ALINMALI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. M. Erdem GÜREL, akut bir enfeksiyon hastalığı olan “ Q Ateşi ” nin tedavisine geç kalındığında ciddi komplikasyonlar doğurabileceğini söyleyerek konu hakkında bilgi verdi.

  

“ Q ateşi, Coxiella Burnettii adlı bakterinin yol açtığı akut bir infeksiyon hastalığıdır. Bu bakteriler koyun, keçi veya sığırların dışkıları ile kontamine olmuş havanın solunması ile insana bulaşmaktadır. Bu nedenle sıklıkla bu hayvanlarla bir arada bulunan kişilerde daha yaygın görülmektedir. Doğrudan insandan insana bulaşma ihtimali azdır.

 

            Q ateşi, şiddetli baş ağrısı, 40-41 derecelere kadar çıkabilen yüksek ateş, halsizlik, zihin karışıklığı, boğaz ve kas ağrısı, terleme, titreme, öksürük, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkar. Çoğunlukla bir iki hafta kadar sürebilen Q ateşi, hastaların bir kısmında kilo kaybı, zatürre ve kalp hastalığı gibi şikayetlere de neden olabilir. Akciğer dışı yerleşimlerde, akut viral hepatit gibi seyredebilir, sarılık gelişebilir.

 

            Q ateşinden şüphelenildiğinde tedaviye hemen başlanmalıdır. Hastalığın ilk üç gününde başlanan tedavinin etkisi oldukça yüksektir. İlaç tedavisine en az 15 -21 gün boyunca devam edilmelidir. Çiftliklerde bakterinin bulaşmasını önlemek için sığır, keçi ya da koyunların doğumu sırasında plasentaya ya da başka bir şeye doğrudan temas etmekten kaçınılmalı, koruyucu eldiven ve gözlük kullanılmalıdır. Q ateşi için geliştirilmiş aşı da mevcuttur. Özellikle laboratuvar çalışanlarının bu aşıyı olmalarında fayda vardır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.