REFLÜ TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

  Özel Yalova Hastanesi Gastroenteroloji, PROF. DR. Mehmet Derya ONUK, reflü hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Gastroenteroloji PROF. DR. Mehmet Derya Onuk, ‘Haftada 2 kere ya da daha fazla sıklıkta olan mide yanması şeklindeki rahatsızlıktır. Haftada 2 kereden daha az sıklıkta olmasına göre ciddi bir durumu gösterir ve buna reflü hastalığı denir. Hissedilen rahatsızlık mide asidinin yemek borusuna geçmesine bağlıdır. Normalde yemek borusunun mide ile birleştiği alt uç bölgesinde kapakçık görevi görecek şekilde özelleşmiş kas yapısı midede bulunan ve mide tarafından salgılanan asidin yemek borusuna geri kaçmasını (reflü) engeller.  Sadece lokmanın mideye geçişinde ve geğirme durumunda açılır. Bu kapakçık vazifesi gören kas yapısında meydana gelen zayıflık (kapakçıkta gevşekliğe ya da mide fıtığına bağlı) sonucunda mide asidi yemek borusuna geri kaçabilir ve reflüye yol açar. Mide asidi mide iç yüzeyine hiçbir rahatsızlık vermezken, farklı yapıdaki yemek borusu iç yüzeyinde tahriş oluşturur, hissedilen mide yanması, oluşan bu tahriş nedeni iledir. Mide asidi daha yukarıya boğaza doğru ilerlerse seste kabalaşma, boğaz ağrısı oluşabilir. Asit ağza kadar çıkarsa ağızda ekşi su hissedilir, öksürüğe neden olabilir. ‘ dedi.

 

Reflü hastalığında oluşan şikâyetler:

–          Geğirme

–          Boğaz ağrısı

–          Yutma sırasında rahatsızlık, ağrılı yutma

–          Ağızda bir anda fazla miktarda tükrük birikmesi

–          Ses kalınlaşması

–          Nefeste koku

–          Dişetlerinde iltihaplaşma

–          Dişlerde aşınma

–          Bulantı

–          Göğüs ağrısı

Bazı durumlar reflünün oluşmasını daha da kolaylaştırır:

–          Sigara

–          Alkol

–          Aşırı kilo

–          Bazı ilaçlar

–          Gebelik

–          Kronik kabızlık

–          Bazı gıdalar

Tedavi edilmeyen reflü hastalığı zamanla bazı istenmeyen durumlara (komplikasyon) yol açar:

–          Yemek borusu iç yüzeyi hasarı (Özofajit )

–          Yutma güçlüğü

–          Yemek borusu iç yüzey hücrelerinde oluşan, kanser öncüsü olabilen değişiklikler (Barrett özofagus)

–          Yemek borusu kanseri

 

Reflü hastalığı olan bazı kişilerde hayat tarzı değişiklikleri yeterli olabilir. Bazılarında ilaç tedavisi gerekir, bir kısmında ise reflü ameliyatı gerekebilir.

 

Reflü hastalığı şikayeti olan ya da reflü hastalığı olduğundan şüphelenilen kişilerde hastalığa yol açabilecek bir yapısal rahatsızlığın olup olmadığını ve reflünün yemek borusu iç yüzeyinde hasar oluşturup oluşturmadığını, hasar oluşmuşsa derecesini, hastalığın tedaviye cevap verip vermediğini araştırmak için endoskopik tetkik (gastroskopi) yapılması ve biyopsi alınması gerekebilir.

 

Reflü hastalığında yapılması gerekli hayat tarzı değişiklikleri:

–          Alkol ve sigara kullanmamak

–          Aşırı kiloyu düşürmek

–          Yemek yedikten sonra 3 saat geçmeden yatmamak, uzanmamak, eğilmemek

–          Yemek borusu alt uç kapakçığını zayıflatarak reflüye yol açan ilaçları (hekime danışarak) kesmek

–          Yemek borusu alt uç kapakçığını zayıflatarak reflüye yol açan bazı gıdaları (karabiber, nane, kahve, çikolata, aşırı yağlı gıdalar, baharatlı gıdalar, asitli içecekler vb) tüketmemek

–          Karın içi basıncı artıran öksürük, kabızlık, sıkı kemer kullanmak gibi durumlardan kaçınmak

İlaç tedavisi: Hayat tarzı değişiklikleri ile sonuç alınamayan bazı hastalarda ilaç tedavisi gerekir. İlaç verilmesi düşünülen kişilerde de hayat tarzı değişikliklerine sıkı bir şekilde uymak şarttır. İlaç tedavisinde amaç: a) Mide asidinin yemek borusuna reflü olmasına engel olmak, b) Reflü olan asidin yemek borusunda hasar oluşturmasını engellemek, c) Reflü olan asidin asidik özelliğini kaldırmak, d) Reflünün yol açabileceği komplikasyonları erken teşhis edip engellemek, e) Tedavi edilmiş reflü hastalığının tekrarlamasını engellemektir.

 

Bu amaçları sağlayabilecek çeşitli mevcuttur:  – H2-reseptör blokerleri,  – Proton pompa inhibitörleri (esomeprazol, omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol), – Alginik asid, – Domperidon

Reflü hastasını değerlendirirken Gastroenteroloji uzmanlığı yanında Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz hastaklıkları, Göğüs hastalıkları uzmanlıklarından da yardım almak gerekebilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.