SOĞUK VE RÜZGARLI HAVALARDA YÜZ FELCİNE DİKKAT

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Murat ALBAS, soğuk havaların yüz felcini tetiklediğine dikkat çekerek önlem alınması konusunda uyardı.

“Yüz felci, yüz hareketlerini yapmamızı sağlayan sinirinin bazı hastalıklar nedeniyle sörevini yerine getirememesi ve yüz hareketlerinin kısmen ya da tamamen kaybedilmesidir. Beyinle beyin sapı arasında veya beyin sapından yüz kaslarına kadar olan bölümde oluşan virüsler, orta kulak iltihapları, sistemik veya tümöral hastalıklar, travmalar ve ameliyatlar gibi birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Özellikle soğuk ve rüzgara maruz kalmak yüz sinirin iç kulak çevresinde herhangi bir yerinde iltihaba neden olur. Bu durum en sık yaşanan yüz felci nedenidir. Soğuk havaların etkili olduğu dönemlerde baş ve boyun bölgesini korumak bu nedenle önem arz eder.

Yüz felci, yüz hareketlerinin azalması veya kaybolması, kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi yüz hareketlerinde bozulma, gözyaşı ve tükrük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması ve gürültüye karşı aşırı duyarlılık ile belirti verir. Tedavisi sebebe yöneliktir. Uygun ilaç tedavisi hastalığı yenmede genelde iyi sonuçlar verir. Yüz kasları üzerine masaj yapılması, sıcak uygulamaları, yüz kaslarını hareket ettirmek için sakız çiğnemek gibi yardımcı uygulamalar da tedavide etkilidir. Yüz felci, tümör veya kronik iltihap gibi bir nedene bağlı olarak geliştiyse cerrahi müdahale gerektirebilir. Fizik tedavi uygulamaları yüz sinirine yeniden fonksiyon kazandıran bir yöntem olmamakla birlikte uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşmesi ve yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri ve güç kaybı olabilmesi nedeniyle yararlıdır.”

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.