SON 50 YILDA MARMARA DENİZİ BÜYÜKLÜĞÜNDE SU KURUDU

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye’de 50 yılda kuruyan sulak alanlardaki su kütlesi miktarının 1.3 milyar hektar, yani 24 Eğirdir Gölü veya 3 Van Gölü ya da Marmara Denizi kadar olduğunu söyledi.

ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP ALANLAR

Dr. Erol Kesici, sözleşmeye göre ‘Ramsar Alanı’ olarak tescil edilen 14 sulak alanı ise şöyle sıraladı; Kayseri’de Sultansazlığı, Balıkesir’de Manyas Gölü, Kırşehir’de Seyfe Gölü, Mersin’de Göksu Deltası, Burdur Gölü, Samsun’da Kızılırmak Deltası, Bursa’da Uluabat Gölü, İzmir’de Gediz Deltası, Adana’da Akyatan ve Yumurtalık lagünleri, Konya’da Meke Maarı ve Kızören Obruğu, Kars’ta Kuyucuk Gölü, Bitlis’te Nemrut Kalderası.

Şimdilerde kuruyan göller arasına ise bir yenisi daha eklendi.

Türkiye’nin 5. büyük gölü olarak kabul edilen Konya Akşehir Gölü yıllardır süren kuraklık sonucu gölet haline geldi.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, durumun yağışların çok fazla azalmasından kaynaklandığını söyledi.

YILLIK YAĞIŞLAR AZ OLUNCA Kİ AKŞEHİRİMİZ EN ÇOK YAĞIŞ ALAN BÖLGELERDENDİR. 650-700 MİLİMETRELİK YILLIK YAĞIŞ ALIRKEN ŞİMDİ BU YAĞIŞLAR ARTIK 400-450 MİLİMETREYE KADAR DÜŞTÜ.

Salih Akkaya Akşehir Gölü’nün bölgede büyük önem sahibi olduğunu, bölgedeki kiraz ihracatına da büyük katkı sağladığını belirtti.

“AKŞEHİR GÖLÜMÜZÜN BİZİM İÇİN SADECE O YÖREDEKİ BALIKÇILAR, KAMIŞ ÜRETİCİLERİ, KAMIŞTAN FAYDALANAN İNSANLAR, ÇİFTÇİLER İÇİN ÖNEMİ YOK AYNI ZAMANDA AKŞEHİR’DEKİ TESCİLLİ AKŞEHİR KİRAZININ ÜRETİMİ İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ!”

Akkaya gölünün geçmişte olan depremlerden de etkilenmiş olabileceğini vurguladı.

“GÖLDEN BU 2000 ÇAY DEPREMİNDE AKŞEHİR DE ETKİLENDİ. MİNARE YIKLDI. BAZI EVLERDE DE YIKILMALAR OLDU. O DÖNEMLE İLGİLİ GÖLDE BİR ÇATLAK OLUŞTUĞUYLA İLGİLİ BAZI EFSANELER, SÖYLENTİLER VAR.”

Öte yandan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, tarafından hazırlanan bir raporda Türkiye’de kuruyan ve kuruma sürecine giren göllerin büyük bölümünün, Akşehir, Beyşehir ve Eğirdir gölleri gibi tatlı su özelliğinde göller olduğu anlaşıldı.

Aynı zamanda sadece Göller Yöresi’nde, Burdur sınırlarında 60 yıl önce 20’ye yakın doğal gölden bahsedilirken bugün bu sayı 5’e düştü.

Hatay’da Amik Gölü, Antalya’da ise 15’e yakın doğal göl,kurudu.

Türkiye’nin önemli göllerinden olan Salda, Gölcük gölleri ve Tuz Gölü havzası ise kuruma tehtidi altında!

Mogan ve Eymir ise aşırı kirlilik ve yapılaşma baskısıyla tehdit altında göller arasında bulunuyor.

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki göllerin de tamamen veya kısmen kurumasının sebebi ise suların aşırı kullanımı!

Büyük ve Küçük Göl, Azaplı Gölü,Seki, Kuyucak, Akdoğan, Aygır gölleri de tamamen kuruyan göller arasında!

Nevşehir’de bulunan Yalıntaş göleti kurumaya terk edildi; “Gölette yaşayan Flamingolar tehlike altında.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.