SONBAHAR ÇOCUKLARDA BU HASTALIKLARI TETİKLİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Jale BAYKAL, sonbaharın çocuklarda bazı hastalıklarının gelişimini tetiklediğini belirterek uyarılarda bulundu.

 

            “ Sonbaharda havaların soğuması ve hava kirliliğinin artması, buna bağlı olarak toplu ve dar alanlarda yaşam ve okulların açılması ile birlikte çocuklarda soğuk algınlığı, zatürre ve bronşit gibi mikrobik hastalıkların görülme oranı artıyor. Değişen hava şartlarına ayak uydurmakta zorlanan çocuklar kolaylıkla rahatsızlanabiliyor. Vücut direncini kıran birçok değişiklik de buna katkıda bulunuyor. Fiziksel stresin sıcak havalara oranla artışı, güneş ışınlarının vücuda daha az nüfuz etmesi ve burun ile ağız içini döşeyen mukoza dokusunun soğuk ile birlikte kuruması mikropların vücuda kolayca girmesine yol açıyor. Bu durumlarda bazı bulaşıcı hastalıklardan korunmak çok önemli.

 

            Sonbahar aylarında görülme sıklığı artan hastalıklar nezle, grip, bademcik ve boğaz iltihabı, ses telleri bölgesinin iltihabı (larenjit ya da krup), sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi rahatsızlıklardır. Virüsler nedeniyle oluşan iltihaplar antibiyotik kullanımı gerektirmeden iyileşebiliyor. Genelde bakteriler nedeniyle ortaya çıkan bademcik iltihabı (tonsillit), boğaz iltihabı (faranjit) gibi rahatsızlıkların tedavisinde antibiyotik kullanmak gerekebiliyor. İstirahat etmek, bol sıvı tüketmek ve bağışıklık sistemini güçlendirici besinleri tüketmek sonbahar aylarında ortaya çıkan bu hastalıklardan korunmada çok etkili. Bununla birlikte kalabalık ortamlardan kaçınmak, bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak, elleri sık sık yıkamak da alınacak önlemlerden.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.