SU İÇİN TASARRUF ÇAĞRISI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova Su ve Kanalizasyon İşletmesi (YASKİ)’den yapılan açıklamada bir kez daha suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulunuldu. YASKİ aynı oranda su kullanımının sürmesi durumunda 3 ay içerisinde susuzluk yaşanabileceğini duyurdu.

 

Yalova’da yaşanan su sıkıntısının en büyük nedeninin suyun normalin çok üzerinde tüketilmesi olduğu belirtildi. YASKİ tarafından yapılan açıklamada halkın bu konuda mutlaka duyarlı davranması gerektiğine vurgu yapıldı. Yalova’da su tüketiminin Türkiye ortalamasının 2.5 katı olduğunun belirtildiği açıklamada tasarruf çağrısı da yapıldı. Bu şekilde su tüketiminin sürdürülmesi durumunda 3 ay içerisinde susuzluk yaşanmaya başlanacağına değinilen açıklamada ise şu detaylara yer verildi;

 

“Yöremizde  yağış yönünden son 50 yılın en kurak dönemi yaşanmaktadır. Son yılın kış ve bahar aylarında daha önceki yıllara göre beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle Yalova Gökçe Barajında bulunan su miktarı kritik seviyelere kadar inmiş bulunmaktadır. DSİ ve TÜİK tarafından hazırlanan rapordaki verilerilere göre Yalovadaki kişi başına düşen su tüketiminin ; normalin 2,5 (iki buçuk) katı olduğu ve bu tüketim miktarının bu şekilde devam etmesi durumunda  Yalova Gökçe Barajındaki su rezervinin ilimize ancak 3 (üç) ay süre ile  yetebileceği değerlendirilmektedir. Yalovadaki kişi başına su tüketim değerinin Türkiye ortalaması (150 lt/gün.kişi) değerlerine çekilmesi durumunda ise; suyumuz yaklaşık 8 (sekiz) ay yetebilecektir.   Yeni yılın  kış mevsimindeki yağışların başlayabileceği zamana kadar mevcut rezervimiz ile ; ve  su kesintisi yapılmadan idare edilebilmesi; şu andaki ilimizdeki tüketim miktarını azaltmak ile mümkün olabilecektir. Bu kapsamda aşağıdaki tedbirler acilen alınması zorunludur.

 

1.Arıtılmak suretiyle Gökçe Barajından içme suyu niteliğinde verilen  evsel içme suyunun; amacının dışında kullanılması engellenmelidir.

 

2. Gökçe Barajından arıtılarak verilen içme suyu ile yeşil alan, park-bahçe, yol, cadde ve sokak, pazar yerlerinin yıkanması, abonelerin kapı önü yıkama yapmaları, araç ve halı yıkanması gibi su kullanımları engellenmelidir.

 

3. Belediye ve Muhtarlıklar kendi su abonelerine, su tüketiminin azaltılması ve amacının dışında kullanımının yapılmaması yönünde uyarıda bulunmalıdır. Tasarrufa yönelik tedbirler yazılı ve diğer iletişim araçları ile abonelere bildirilmelidir. Örneğin; tuvalet rezervuarlarının hacimlerinin küçültülmesi, bulaşık ve çamaşır makinelerinin tam dolu kapasitede kullanılması sağlanmalıdır.

 

4. Şebekelerdeki kaçak su kullanımları özel ekipler tarafından tespit edilerek, cezai işlem yapılmalıdır.

 

5. Şebekelerde meydana gelen su arızalarına anında müdahale edilerek boşa akmasının önüne geçilmesi sağlanmalıdır.

 

6. Depo ve pompa istasyonlarına iyileştirmeler yapılarak, özellikle depo taşmalarına karşı otomatik kontrol sistemleri yapılmalıdır.

 

7. Alternatif su kaynakları acilen devreye sokularak, Gökçe Barajındaki su rezervinin kullanımı mümkün olduğunca  azaltılmalıdır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.