Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready... |
2022 üniversiteye yerleşen adaylar üniversite kayıt işlemlerini geçtiğimiz günlerde tamamladı.
Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ise yeni fırsat ek kontenjan dönemi. Ek kontenjan döneminde adayların en çok merak ettiği sorular neler? İstanbul Rumeli Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Cihan Kuzgun ek kontenjan dönemi öncesinde adayların merak ettiği soruları cevapladı.
18 Temmuz tarihinde başlayan tercihlerin sonuçlarının açıklanmasıyla herhangi bir üniversite programına yerleşemeyen öğrenciler için yeni bir dönem başladı. Öğrenciler bu seferde ek tercih, kontenjan, yerleştirmeler hakkında araştırmalara girişti. Peki ek tercih nasıl ve neye göre yapılır?
BÖLÜMLERİN TABAN PUANLARINA DİKKAT EDİN
Rehberlik Uzmanı Cihan Kuzgun konuyla ilgili şunları söyledi: ‘’ÖSYM tarafından açıklanacak YKS Ek yerleştirme kılavuzunda üniversitelerde boş kalan kontenjan sayıları ve taban tavan puanları yer alacaktır. Ek yerleştirmeye başvuracak adayların tercih etmeyi düşündükleri bölümlerin taban puanlarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Aday öğrencinin istediği bölümü tercih edebilmesi için ilgili bölümün minimum puanının üzerinde veya eşit puanının olması gerektiğini unutmaması gerekmektedir. Eğer aday öğrenci istediği bölümden daha düşük puana sahip ise o bölümü tercih edemeyecektir. Ek tercihlere başvuracak üniversiteli adaylarının tercih işlemlerini yaparken üniversitelerin puanlarını göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu kapsaman öğrencilerin tercih edecekleri bölümlerinin taban puanlarına eşit veya bu puandan daha yüksek puana sahip olmaları gerekmektedir. Bu da öğrencilerin kendi puanlarından daha yüksek yerleri tercih edemeyecekleri anlamına gelmektedir.’’
Ek tercih yapmanın püf noktalarında da değinen Cihan Kuzgun sözlerine şöyle devam etti: ‘’Ülkemizde eğitim veren üniversiteler bu yıl rekor düzeyde doluluk seviyesine ulaştılar. Bu durum her yıl çok sayıda boşluk olan ek yerleştirme döneminde daha az boş kontenjan yer alacağı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda tercih yapacak adayların yeni fırsatı en iyi şekilde kullanmaları gerekmektedir. Ek tercih yapacak aday öğrencinin kontenjan açığı daha fazla sayıda olan bölümleri yazması yerleşme olasılığının daha yüksek olması anlamına gelmektedir. Ek tercih yapacak kişilerin her türlü olumsuz durumu göz önünde bulundurarak puanından çok daha düşük yerleri tercih listesinde bulundurması açıkta kalmamasını sağlayabilir. Ek tercihte bulunacak adayların işin uzmanı kişilerden profesyonel destek alması daha gerçekçi tercih yapmalarına fırsat tanıyabilir.’’
İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:
İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda eğitim veren bir kurumdur. İstanbul Rumeli Üniversitesi, toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak üzere bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı ve güçlü, ilkeli, yenilikçi bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. İstanbul Rumeli Üniversitesi, Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında 5 Fakültede 20 Lisans Programı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 17 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 9 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 21 Yüksek Lisans Programı ve 2 Doktora programı ile eğitim vermeye devam edecektir.