ÜRİK ASİDİM YÜKSEK, NE YAPMALIYIM ?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Faruk TOPALLAR, ürik asit yüksekliği ve tedavisi hakkında konuştu.

 

Hiperürisemi, kanda ürik asit yüksekliği anlamına gelmektedir. Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen hiperürisemi tedavisinde amaç, ürik asit artmasına neden olan alttaki nedeni çözmektir. Ürik asit seviyesini düşürmek, olası problemlerin önüne geçmek için son derece önemlidir. Bu yüzden sadece ağrı kesiciler kullanarak ağrı hafifletmek geçici bir çözüm olacaktır. Uzun vadede ürik asit yüksekliği hayatı tehdit edebilir.

 

Ürik Asit Yüksekliği Hangi Belirtileri Gösterir?

 

Ürik asit yüksekliği belirlenemeyebilir çünkü bazı insanlarda hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Bununla beraber, bazı insanlar vücutlarındaki ürik asit yüksekliğine bağlı bazı belirtiler görebilir. Örneğin, ürik asit yüksekliği gut hastalığına (eklemlerde iltihaplanma) ve böbrek taşı, böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıklarına sebep olabilir.

 

Kandaki Ürik Asit Yüksekliğinin Zararlı Sonuçları Nelerdir?

 

Ürik asit yüksekliğinin en yaygın komplikasyonlarından biri gut hastalığıdır. Bu eklemlerde iltihaplanmaya bağlı hastalık, fazlaca ağrıya sebep olur ve hastanın günlük hayatını engeller. Kandaki ürik asit yüksekliği, eklemlerde ürik asit kristallerinin birikmesine sebep olduğundan, gut hastalığı riskini arttırır. Bu kristaller eklem kıkırdağına yerleşir ve hareket ederken kemiklerin sürtünmesinden dolayı ağrıya sebep olur.

 

Gut hastalığının ilk belirtisi ayak baş parmağında ağrı ve iltihaplanmadır. Bununla beraber, gut hastalığı ayak ve el bilekleri, omuzlar, topuklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir.

 

Ürik asit yüksekliği ayrıca böbreklerde zehirli atık birikmesine sebep olur. Bu yüzden, uzun zamanlı ürik asit yüksekliği böbrek iflasına sebep olabilir.

 

Kanda Ürik Asit Yüksekliği Neden Oluşur?

 

Bazı ilaçlar ürik asit seviyesinde yükselmeye neden olabilir ve eğer uzun zaman kullanılması öngörülüyorsa, doktor kontrolünde alınması gerekir.

 

Böbrek Hastalıkları: Farklı böbrek hastalıkları veya böbreğe zarar gelmesi durumunda, pürin vücuttan atılamaz. Bu da hiperürisemiye neden olur.

 

Endokrin (hormonal) Hastalıklar: Asit zehirlenmesi ve şeker hastalığı gibi metabolik hastalıklar veya endokrin hastalıkları da kanda ürik asit miktarının artmasına sebep olabilir.

 

Bazı bozukluklar: Gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), obezite, siroz, sedef hastalığı ve tiroit yetmezliği gibi bozukluklar da ürik asit yüksekliğine neden olabilir.

 

Bazı Hastalıklar: Hodgkin lenfoma, orak hücreli anemi gibi hastalıklar hiperürisemiye neden olabilir.

 

Kandaki Ürik Asit Miktarı Nasıl Azaltılır?

 

Ürik asit yüksekliği gut hastalığına neden olabileceğinden ve böbrek taşı ve böbrek yetmezliği riskini arttırdığından, tıbbi ve temel tedavilerin ikisini de almak  önemlidir.

 

Ürik Asit Yükseliğine Sahip Hastalar İçin Diyet Önerileri

 

Fazla yağ ürik asit salgılanmasını yükselttiği için, az yağlı gıda alımı.

Üreyi seyreltmek için bolca sıvı alımı.

Alkolü azaltma veya bırakma.

 

Yüksek Pürinli Yiyeceklerden Uzak Durun

            

Kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, kıyma, et özleri, organ etleri, balıklar (sardalya, havyar, uskumru).

            

Bazı meyve ve sebzeler: Yeşil bezelye, ıspanak, taze fasulye, patlıcan,karnabahar, mantar, hint ayvası.

             A

lkollü içecekler, yüksek fruktozlu mısır şurubu, beyaz ekmek ve kekler gibi işlenmiş karbonhidratlar.

 

Diyet Kuralları

           

Yemek yaparken daha az tuz kullanın. Pilav yaparken veya chapatti hamuruna tuz eklemekten kaçının.

            

Daha az tuz kullanıp yenebilir yemekler yapmak için domates, sirke, limon suyu, lor, kırmızı biber gibi yardımcıları kullanın.

            

Tuzlu fıstıktan, bisküvilerden, turşulardan uzak durun.

            

İşlenmiş ve uzun ömürlü gıdaları aşırı tüketmeyin. Ör: Pastane ürünleri

 

Pürinler (ürik asit yıkımı sırasında oluşan organik bileşikler) sebzelerde bulunsa da, vücutta et gıdalarının yaptığı kadar ürik asit yükselmesine sebep olmazlar.  meyve ve sebzeler vücuttaki asit oranını düşürürler. Hastalar, kandaki asitliğin düzenlenmesi için meyve ve sebze yemeye teşvik edilir.

 

Bolca Sıvı Alın  Sıvılar, özellikle su, üre boşaltımını arttır. Böylece ürik asit boşaltımını da arttırmış olur. Dolayısıyla, günce 8-16 bardak su içmek ürik asit seviyesini azaltabilir.

 

Kilo verin  Obezite çeşitli hastalık risklerini arttır. Aşırı kilo ayrıca gut hastalığı riskini de arttırır. Dolayısıyla, kilo vermek ürik asit üretimi riskini ve gut hastalığı riskini azaltır.

 

İlaçlar ürik asit seviyesini düşürmek için çoğunlukla, ürikozürik ilaçlar, ksantin oksidaz inhibitörleri, ve iltihap sökücü ilaçlar kullanılabilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.