YAĞMUR SULARININ KANALİZASYON SULARINA VERİLMESİ KESİNLİKLE ENGELLENMELİ!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Tema Vakfı Yalova İl Temsilciliğinin yaptığı bir araştırma sonunda yağmur sularının arıtılıp deniz suyuna verildiği ortaya çıktı.  Konu ile ilgili Tema Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan bir açıklamada bulundu.

 

Tezcan, ‘’Her yağmur yağdığında binaların çatılarından gelen yağmur suları kaçak olarak kanalizasyon sistemine veriliyor. Kanalizasyon şebekemize gelen su bir anda üç katına çıkıyor. Şebeke yetmiyor alçak kesimlerdeki rogar kapaklarından pis sular taşmaya başlıyor. Çınarcık yolundaki arıtma tesislerine gelen yağmur suları evsel atık sularıyla birlikte bir güzel arıtılıyor ve denize basılıyor. Kanalizasyon sularını tesise ve denize basmak için pompalarda kullanılan elektrik gideri üç kat artıyor. Artan maliyetler bizim cebimizden çıkıyor’’dedi.

 

‘’Taşan sular baraja akıyor’’

 

Termal ilçe merkezi ve kaplıca tesislerinden gelen pis sular barajın hemen üst sınırından pompalarla baraj arkasına atılıyor. Yağmur yağdığında burada daha büyük rezalet yaşanıyor. Artan kanalizasyon sularını baraj arkasına basan pompalar kafi gelmiyor ve taşan sular baraja akıyor.

 

 

 

 

Arıtılarak denize basılan su, bahçe sulamada ve sanayide kullanıma uygun kalitede

 

Çınarcık yolunda belediyelerin ortağı olduğu YASKİ tarafından işletilen tesiste arıtılarak denize verilen su %90 arıtılmış pırıl pırıl bir su. Çiçek seralarında, tarımsal sulamalarda ve sanayide örneğin termik santralın soğutulmasında kullanılabilecek kalitede temiz bir su. Ama gelin görün ki tesisin hemen bitişiğindeki çiçek seraları bile kullanmıyor. Sulamada ve diğer amaçlarla kullanılan sular da genellikle yeraltı suları tercih ediliyor. Mevcut yasa uygulansa yer altından su almak beli bir ücrete bağlı ancak uygulanmıyor.

 

Birde işin en kötü yanı sanayi, bahçe sulamalarında, apartman bahçelerinin yıkanmasında Gökçe Barajından arıtılarak verilen içme suyu kullanılıyor sonrada barajımızda suyumuz çabucak bitiyor.

 

Ne yapılmalı?

 

‘’Evvela yağmur sularının kanalizasyon sularına verilmesi kesinlikle engellenmeli. Yabancı ülkelerde çok iyi uygulanan yağmur sularının biriktirilip dış temizlik ve sulama suyu olarak kullanılması yasal zorunluluk haine getirilmeli. Yalova Belediyesi bundan sonra yapılacak kamu binalarında ve 2000 m2 den daha büyük sitelerde yağmur suyu depolama zorunluluğu getirdi.

 

Atık su arıtma tesislerinden çıkan su; sulama ve sanayide kullanılmalı, bu alanlarda içme suyu kullanımına son verilerek barajımızdaki su korunmalı. Ana boru hatlarını yenileyecek olan Yeşil Körfez eski ana hat borularını atık su arıtmasından çıkan suyun dağıtımına tahsis etmeli.

 

Artan nüfusumuza içme suyunu yetirebilmek için çeşitli tedbirler almak zorundayız. Bu yıl yine direkten döndük. Barajımızdaki su seviyesi yine sinyaller vermeye başlamıştı.”

 

Büşra Gündüz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.