YALOVA BELEDİYESİNDEN TARİHİ CAMİLERE GEZİ

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova Belediyesi tarafından Ramazan ayı nedeniyle İstanbul’un tarihi camilerine kadınların katılabildiği bir gezi düzenledi. Tarihi camilere düzenlenen gezilerin Ramazan ayı boyunca, Her salı ve perşembe günü devam edeceği açıklandı. Rezervasyon için Yalova Belediyesi internet sitesinden yapılabiliyor.

İstanbul’un tarihi camileri Ayasofya, Eyüpsultan, Sultanahmet ile Çamlıca Camilerine düzenlenen geziye katılan kadınlar, Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk’a Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen cami gezilerinden dolayı teşekkür ettiler.

Ayasofya, Eyüpsultan, Sultanahmet ile Çamlıca Camilerini gezen Yalovalı Kadınlar; “11 ayın sultanı Ramazan ayında tarihi camilerimizi hem gezdik hem de ibadetlerimizi gerçekleştirdik. Böyle mübarek bir ayda bizleri tarihi camilerimize gitmemize vesile olan Yalova Belediye Başkanımız Mustafa Tutuk’a böyle bir gezi düzenlediği için teşekkür ederiz” dediler.

BÜYÜK ÇAMLICA CAMİİ

Büyük Çamlıca Camii, her bir bölümünde en ince ayrıntısına kadar düşünülen detaylarıyla ilgi çekerken, heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de kapsıyor. 6 minareli olmasıyla imanın şartlarını temsil ediyor. İmanın şartlarını temsilen 6 minareli inşa edilen Büyük Çamlıca Camii’nin 3 şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, 2 şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde.

DÜNYANIN EN BÜYÜK ALEMİ

Nanoteknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor. 

Müslümanların ikinci Kâbe olarak da bilip hürmet ettiği Eyüp Sultan Camii, eski mezar taşlarıyla inşa edilmiş beyaz bir şehrin kalbi sanki. Sabah namazlarının bile kalabalık bir cemaatle kılındığı, sünnet çocuklarının ve telli duvaklı gelinlerin hayırlara vesile diye avlusunu arşınladığı, kapısında kesme şekerlerle lokumların dağıtıldığı bu caminin coğrafyası nice rahmetle dopdolu… Öyle ki; kimileri tamamen tesadüf dese de, özellikle sabah ezan makamını dinlerken koca çınarın dallarındaki kuşların ötmediği, ellerini semaya açanların kalpleri zifir olsa bile kucaklarına nur indiği, evliyaların üstünü çatı gibi örterek toprağını musibetlerden koruduğu söylenir. Caminin bahçesinde havuz etrafına dizilmiş simitçilerin sabah havaya yaydığı susam kokusu dünyevi yaşamın lezzetiyken, gök kubbesinin verdiği huzur da ilahi gücün tecellisi gibidir.

Sultan Ahmet Camisi

Sultan Ahmet Camisi Sultan I. Ahmet tarafından 17’nci yüzyılda, Mimar Sinan’ın yetiştirdiği öğrencilerden biri olan Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır.

Caminin duvarlarında mavi renkli İznik çinileri yoğun bir şekilde bulunduğu için cami, Mavi Camii (Blue Mosque) olarak da bilinmektedir. Caminin duvarlarında 21 bin 43 adet göz alıcı İznik Çinisi bulunmaktadır. 

Alt sıra pencere üstlerinden başlayarak üçüncü sıra pencere altlarına kadar duvar yüzeyleri çinilerle kaplanmıştır. Özellikle mahfil duvarlarında yer alan çiniler mekân içinde gözü yormayacak şekilde yerleştirilmiştir.

Caminin ibadethane bölümü 64×72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir.

Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet’in 16’ncı Osmanlı Padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır. Sultan Ahmet Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biridir.

Bu külliye bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkânlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Sultan I. Ahmet’in mezarı da cami bahçesine bitişik biçimde inşa edilmiştir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.