YALOVA PLATFORMU’DAN ZEYTİNİME DOKUNMA

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova Platformu, Maden Yönetmeliği’ne işlenen “Zeytinlik Alanlarda Madencilik Faaliyetlerine ve Termik Santrallere İmkân Tanınır” maddesine karşı çıktı.

Cevdet Aydın Parkında gerçekleştirilen eylemde basın bildirisini Yalova Platformu Sözcüsü Hakim Menteş okudu. Türkiye’deki zeytin alanlarının 26/1/1939 tarih ve 3573 sayılı Zeytincilik Yasası ile 83 yıl önce güvence altına alındığını hatırlatan Hakim Menteş, “Bu yasa geçmişte 9 kez değiştirilmek istenmiş, ancak TBMM buna onay vermemiştir. Bu kanunun ‘Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez’ maddesini etkisiz kılmak için hukuk kuralları çiğnenerek, 1 Mart 2022 tarihinde Maden Yönetmeliği Madde 115’e eklenen 4’üncü fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine ve Termik Santrallere imkan tanınmaktadır. Üzüntüyle karşıladığımız bu uygulamanın; insanlarımızın sağlığına, doğanın dengesinin bozulmasına ve ülkemiz ekonomisine -telafisi imkansız zararlar vereceği kesindir”

Ağaçlar Barışın Simgesidir

” Zeytin Ağaçlarının; barışın simgesi, sofraların lezzeti, doğanın mucizesi, ölmezliğin gövdesi, toprağın örtüsü, sağlığın mayası, anaların el kınası, daldaki kuşların yuvası ve yerdeki canlıların gölgesi olduğunu ve bu ağaçların korunmasının herkesin ortak görevi olduğunu vurgulayan Yalova Platformu Sözcüsü Hakim Menteş, “Bir Zeytin dalıyla barış sağlanabiliyorken, bu savaş neden? Evet savaşacağız. Çünkü Zeytinin karası ekmeğimize katık, yeşili kandilimize ışık, ağaçları bizlere nefes, dalları barışımıza vesile, kökleri ise Atalarımızdan miras…”

Atatürk’ün 1929 Yılındaki Ziyaretinde Yalova’nın Geçimi Zeytindi

“Atatürk Yalova Millet çiftliğini 1929 yılında ziyaret ettiğinde yörenin tek geçim kaynağı olan zeytinciliğin geliştirilmesi ve çiftlik yakınında bulunan 4000 ağacın gençleştirilerek örnek bir zeytinlik durumuna gelmesini sağlamıştır. Şimdi bize düşen görev bu mirasa sahip çıkmak olacaktır. Yalova Platformu olarak tüm yöneticilerden ve yetkililerden isteğimiz; insanımızın ve ülkemizin çıkarlarının ön planda tutularak, yürürlükte olan 3575 Sayılı Yasa’nın gereğinin yerine getirilmesi ile zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetlerine kesinlikle izin verilmemesidir. Kanunlara aykırı olan işlemin acilen durdurulmasını ve ülkemizin başta zeytinlikler olmak üzere tüm verimli tarım topraklarının madencilik faaliyetlerinden korunmasını talep ediyoruz”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.