YALOVA’YA YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Adana’ya yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkemizi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor.

DSİ tarafından tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörü, diğer sektörlerin de itici sektörü olmaktadır

DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ; “DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Yalova’da yaptığı yatırımlarla mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Yalova ilimizde son dönemde yapılan ve planlanan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynayacaktır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2021 yılları arasında Yalova iline toplam 106 milyon 276 bin 659 TL yatırım yapılmıştır. 18 yılda Yalova’da tamamladığımız içmesuyu tesisleri ile 262.234 kişinin ihtiyacını karşılayacak olan, Kurtköy Derivasyonu kaynağından alınan su 7,40 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Gökçe Barajına ilave yıllık 13 milyon m³ içmesuyu temin ediyoruz” dedi.

 “Yaptığımız ve yapacağımız tesisler Yalova ilindeki yaşayan insanların refahı, tarım alanlarında verim artışı ve kalkınmanın anahtarı olacaktır.”

 Son 18 yılda tamamlanan 2 adet sulama tesisi ile toplam 6.860 dekar zirai arazinin sulanmasının sağlandığını belirten YILDIZ “Böylece çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Ayrıca, Yalova’nın bereketli topraklarına 7 adet daha sulama tesisi yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Yalova’nın kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle çalıştıklarının altını çizen YILDIZ; Yalova’da 9 adet baraj ve 7 adet sulama tesisinin proje ve planlama çalışmaları devam ediyor.” dedi.

Yalova ilinde 2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 1 adet iş tamamlanarak 34.700 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Yalova ilinde 2 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır.

Su Yaşamın Devamı Niteliğinde Temel Bir İhtiyaçtır.

Genel Müdür YILDIZ, “İnsan ve bütün canlıların hayatlarını sürdürmeleri için vazgeçilmez olan su, özellikle de içme suyu, “yaşamsal döngü” olarak nitelendirilen temel bir ihtiyaçtır. Sosyal ve ekonomik gelişme ile birlikte hayat standartlarının yükselmesi, kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacını da önemli ölçülerde arttırmaktadır. Bu sebeple, yeni su kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların toplumun kullanımına sunulması için yeterli finansmanın sağlanması sadece gerekli değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline gelmiştir. DSİ tarafından yapılan tüm İçme suyu Faaliyetleri (isale hatları, arıtma tesisleri vb.) ile hedeflerimizi büyük oranda gerçekleştirmiş olmaktan dolayı mutluluk duymaktayız. Gayemiz, içme suyu gitmeyen tek bir yerleşim yeri kalmaması ve tüm halkımızın insan sağlığına uygun, güvenilir su içmesini sağlamaktır.” dedi.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruyoruz…

Taşkınlar konusunda da kısa bir değerlendirme yapan DSİ Genel Müdürü YILDIZ “Olağan bir doğa olayı olmasına rağmen, bilinçsiz insan faaliyetleri sebebiyle felakete dönüşebilen taşkınlar tüm dünyada ve ülkemizde büyük can ve mal kayıplarına yol açıyor. Genel Müdürlüğümüz işletmeye aldığı akarsu ıslah ve taşkın kontrol tesisleri ile hem taşkın ihmalini azaltmaya hem de muhtemel taşkın zararlarını asgari seviyeye indirmeye çalışıyor. Yalova İlinde 2003 yılından bugüne kadar tamamlanan 8 dere ıslahı ile; 12 adet yerleşim yeri ve 1.467 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.” dedi.

Kendi Enerjimizi Kendimiz Üretiyoruz…

Planlama ve Proje Safhasındaki HES’lerin kurulu gücü 1,50 MW, yıllık enerji üretimi ise 7,30 milyon kiloWatt.saat’tir.

YILDIZ; “1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya YILDIZ; “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.