14 KASIM “DİYABET GÜNÜ”

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

 

Yalova İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim DEDECAN 14 Kasım “DİYABET GÜNÜ” nedeniyle yaptığı açıklamda “Diyabet (Şeker hastalığı), kronik hastalıklar içinde her yaş grubu için tehdit oluşturan, neden olduğu sorunlar ve görülme sıklığının artması sonucunda tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunudur.” Dedi.

 

Diyabet (Şeker hastalığı), kronik hastalıklar içinde her yaş grubu için tehdit oluşturan, neden olduğu sorunlar ve görülme sıklığının artması sonucunda tüm dünyada önemi gittikçe artan bir sağlık sorunudur. Her yıl dünyada 8 ile 14 milyon insan diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve kronik solunum yolu hastalıkları gibi diğer kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin etkili miktarda insülin hormonu üretememesi ya da ürettiği insulin hormonunu yeterli bir şekilde kullanamaması sonucunda ortaya çıkan ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet hastalığında kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Ailesinde şeker hastalığı olan, hareketsiz bir yaşam süren, kandaki yağ miktarı fazla olan, yüksek tansiyonu olan, fazla kilolu ve şişman kişilerde yaş ilerledikçe diyabet görülme riski artar.

Diyabetin belirtileri çok su içme, sürekli açlık hissi, sık idrara çıkma, kilo kaybı, ciltte kuruma, halsizlik, çabuk yorulma, yaraların geç iyileşmesi, bulanık görme gibi belirtiler olmakla birlikte hiçbir açık belirti de olmayabilir..Tanı için idrar ve kanda çeşitli testler yapılır.

Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri kontrolünü sağlayarak, kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemek ve diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları (komplikasyonları) kalp hastalığı, inme, böbrek ve göz hastalığı, sinir hasarını önlemek veya geciktirmek böylece yaşam kalitenizi yükseltmektir.

Diyabette tedavi; hastanın eğitimi, beslenme tedavisi ve egzersizdir. Tedaviye her hastada teşhis konulduğu anından itibaren başlanmalı, hastalığın kontrolü ve tedavinin başarısı için hastaya diyabet nedenleri, tedavi seçenekleri, beslenme ve egzersizin önemi, özbakım, kan şeker düzeylerinin takibi, tedavi uyumu, beklenmeyen durumlarla başa çıkma, gibi konularda eğitim verilmelidir. Diyabetli bireylere beslenme tedavisi kişiye özgü olmalı kişinin fiziksel aktivite, sosyoekonomik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

Tip 2 diyabetten korunmak için; boya uygun vücut ağırlığı hedeflenmeli ve bu ağırlığın korunmasına çalışılmalı, yeterli ve dengeli beslenmeli, fiziksel olarak aktif olunmalı, sigara kullanılmamalı ve aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Diyabet hastalarında egzersiz; şeker oranını dengede tutmak, hızlı şeker düşmesi veya yükselmesini önlemek, kilo alımı veya kaybını önlemek ideal kiloya ulaşmak için gereklidir. Egzersiz programına başlamadan önce planlanan egzersiz çeşidi ve süresi ile ilişkili olarak mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Fazla enerji gerektiren egzersiz türlerinin kan şekerini aşırı düşürebileceği unutulmamalı egzersize gerekli kontroller yapıldıktan sonra başlanmalıdır.

Diyabetin daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından “Diyabet Haftası” etkinlikleri kapsamında Okul eğitimleri ve AKŞ taraması, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim 7 ve 8. sınıf öğrencileri ile diyabet konulu resim yarışması, Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarına AKŞ taraması gibi çeşitli etkinlikler planlanmıştır.

“Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım”

 

Dr. İbrahim DEDECAN

Halk Sağlığı Müdürü

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.