E-atıklarda servet yatıyor

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 

yeni ekonomi paketinde enerji konusuna öncelik verilmesi, enerji verimliliği ve 

elektronik atık (e-atık) konularını yeniden gündeme getirdi

İTÜ Öğretim Üyesi, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu:Elimizde tuttuğumuz cep telefonunda altın, gümüş gibi kıymetli elementleri tuttuğumuzu bilmeliyiz”

“E-atık mevzuatını hazırlayan Türkiye’de  “e-atık geri dönüşümü” yerli üretimin parçası e-atık-2 Filiz-karaosmanoglu-webolmalıdır. Çünkü e-atık ulusal servettir”

 

 

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 9 maddelik yeni ekonomi paketinde ithalata bağlılığın azaltılması, öncelikli teknoloji alanında ticarileştirme, enerjide verimliliğin geliştirilmesi gibi maddelerin yer alması enerji verimliliği ve elektronik atık (e-atık) konularını yeniden gündeme getirdi.

Enerjide tasarruf sağlamanın temel yolunun günlük hayatta kullandığımız elektrikli ve elektronik eşyalardan geçtiğini kaydeden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Günlük yaşamımızın her anında bataryalı veya elektrik fişine sahip elektrikli ve elektronik eşyalar kullanıyoruz. Enerji tasarrufu sağlamak için kullandığımız bu eşyaların enerji verimli olması ve verimli kullanımı şart” dedi.

 

-“Enerji verimliliği temiz üretimin de gereği”

 

Bilgi teknolojileri, telekomünikasyon ekipmanları ile tıbbi ekipmanlar, küçük ve büyük ev aletleri, laboratuvar analiz cihazları, soğutucular ve dondurucuların yanı sıra enerji kullanılan her alanda verimli enerji kullanımının esas olması gerektiğini savunan Prof. Dr. Karaosmanoğlu, enerjide israfın önüne geçilmesi gerektirdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Vazgeçemediğimiz cep telefonlarımızın yanı sıra bilgisayarlar, buzdolapları gibi elektrikli-elektronik eşyaların üretimlerinde de enerji verimliliği büyük önem taşıyor. Enerji verimliliği temiz üretimin de gereği. Bu nedenle kullandığımız elektrikli ve elektronik eşyalar, kaynaktan son kullanıma kadar temiz teknoloji ile üretilmeli. Böylelikle enerjide tasarruf sağlanırken, aynı zamanda da enerji kaynaklı kirleticiler azaltılır.”

 

 

-E-atıklar enerji tasarrufunda önem taşıyor-

 

E-atıkların enerjide tasarruf konusunda en önemli unsurlardan biri olduğuna değinen Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Elimizde tuttuğumuz cep telefonunda altın, gümüş gibi kıymetli elementleri tuttuğumuzu bilmeliyiz. Her birimizde kaç adet eski cep telefonu var bir düşünün. Artık kullanılmayan kocaman bir buzdolabı bir köşede duruyor ya da kullanılmayan bir kan analiz cihazı şu an hurda. Dolayısıyla e-atık konusunda toplumda yaratılacak farkındalık, gelecek nesiller için büyük önem taşıyor” dedi.

“E-atık mevzuatını hazırlayan Türkiye’de e-atık geri dönüşümü, yerli üretimin parçası olmalıdır. Çünkü e-atık ulusal servettir” diyen Prof. Dr. Karaosmanoğlu, 5-6 Mart 2015 tarihlerinde Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER)  ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde düzenleyecekleri İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi’nde konuyla ilgili tüm paydaşların bir araya geleceğini ve Türkiye’de bir ilki başarmak hedefiyle yola çıktıkları kaydetti.

 

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.