65 YAŞINI GEÇENLERİN % 90’ NINDA OSTEOARTRİT GÖRÜLÜYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemal Okan SOYKAN, orta yaşlıların üçte birinin, 65 yaş üzeri kişilerin de yaklaşık % 90’ ının osteoartritten muzdarip olduğunu söyleyerek hastalık hakkında bilgilendirdi.

 

            “ Osteoartrit, halk arasında bilinen ismi ile kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı en sık görülen eklem hastalığıdır. Çoğunlukla diz, kalça, el bileği ve omurga da görülen hastalık kadınlarda daha sık görülür.

 

            Osteoartritin en önemli belirtisi eklem ağrılarıdır. Hastalığın erken evrelerinde ağrılar istirahat ile azalır. Sızı şeklindeki ağrı belli bir nokta yerine daha geniş bir alana yayılma eğilimindedir. Hastalık ilerledikçe ağrı daha basit hareketlerle de ortaya çıkmaya başlar. Hastalar ağrıları nedeniyle gece uykularının bölünmesinden şikayet ederler. Bunun nedeni ise uykuda eklemi koruyan kaslardaki gerginliğin azalmasıdır. Hastaların ikinci önemli şikayeti ise eklemlerdeki tutukluktur. Eklemlerde hissedilen sertlik, hareket kısıtlığı ve çıtırtılar en az ağrılar kadar rahatsız edicidir. Osteoartritli hastaları endişelendiren eklem çıtırtılarının nedeni eklem kıkırdaklarındaki düzensizlik ve eklemlerdeki kalsiyum çöküntüleri yüzünden eklem yüzeyinin düzgünlüğünü kaybetmesidir.

 

            Genelde orta yaş sonrası kadınların şikayet ettiği parmak eklemlerine yerleşen osteoartrite çoğu kez mercimek büyüklüğünde topaklanmalar eşlik eder. Özellikle depresyona eğilimli, menapoz ile boğuşan kadınlarda endişe, panik atak gibi sorunların yoğun yaşandığı evrelerde osteoartrit ağrılarının daha şiddetli seyrettiği bilinmektedir. Alınabilecek bazı önlemler ile bu şikayetlerin azaltılması mümkündür. Öncelikle fazla kilolarınız varsa kurtulun ve kilo almamaya çalışın. Nemli havası olan bölgelerde yaşamak yerine kuru havası olan yerleşim yerlerini tercih edin.  Ağrısız olduğunuz dönemlerde doktorunuzun önereceği egzersizleri düzenli olarak yapın. Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.” 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.