BOYUN AĞRILARINI UMURSAYIN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Gültekin RECEPOĞLU, “Boyun Fıtıkları” nda risk faktörlerine değinerek tedavi yöntemleri ve alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirmede bulundu.

 

            “ Boyun fıtıkları, omur kemikleri arasında amortisör görevi gören jel kıvamındaki disklerin yırtılarak çevrelerindeki omurilik ve sinir köklerine bası yapmasıyla ortaya çıkar. C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6, ve C-7 numaralı boyun omurları insan vücudundaki en küçük ve narin omurlardır. Bu nedenle herhangi bir travmadan kolaylıkla etkilenirler. Ciddi travmalar sonucunda gerekli önlemler alınmadığında, yanlış duruş şekli ve egzersizden yoksun bir yaşam şekli benimsendiğinde boyun fıtığı oluşabilmektedir. Boyun fıtıkları can yakıcı ve ağrı verici hastalıklardır.

 

            Boyun fıtıkları başlangıç safhasında boyun ve sırt ağrısı ile kendini belli eder. Boyun ağrıları eklemlerin, omurların arasında yer alan disklerin ve omurga çevresindeki kas ile bağların bozulması sonucu gelişerek fıtığa ve kemiklerin birbirine sürtmesi sonucu da kireçlenmeye neden olur. Bununla birlikte boyun fıtığı sadece tek bir sinir etkilenmiş ise kol, el ve parmaklara kadar vuran ağrı, sızlama, karıncalanma, eğer ciddi bası varsa kol ve ellerde kuvvet kaybı izlenir. Omuriliğin sıkışması durumunda bu bulgulara ek olarak ayaklarda karıncalanma, yanma hissi, uyuşma, yürümede zorluk çekme gibi şikayetler de görülebilmektedir.

 

            Boyun fıtıklarının erken evrelerinde uygulanan fizik tedavi oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Eğer hastalık ilerlemişse cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Cerrahide sıklıkla tercih edilen yöntemler mikrodiskektomi veya mikrocerrahi uygulamalarıdır. Bu uygulamalar tedavide % 95’ in üzerinde başarı göstermektedir. Bunlarla birlikte şu önlemleri alarak boyun fıtığı oluşma riskini en aza indirebilirsiniz:

 

             Masa başında çalışıyorsanız, kol destekli bir sandalyede, omuzlarınız geride ve ayaklarınız yere değecek şekilde oturun. Sırtınıza ve belinize arkadan destek verin. Sandalyeden öne doğru kayarak kalkın. Uzun süre bilgisayar kullanmak, kitap ve gazete okumak, televizyon seyretmekten sakının. Masada otururken kısa aralar verip, ayağa kalkın. Ani ve sert hareketlerden kaçının.Kısa yürüme ve gerinme egzersizleri yapın. Çok sayıda veya kalın yastıkla yatmayın, televizyon izlerken kanepenin koluna başınızı dayayıp, uyuya kalmayın.Telefonun ahizesini omuz ile boynuzun arasına sıkıştırarak konuşmayın.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.