BU CERRAHİ YALOVA’DA ÜST DÜZEY TEKNOLOJİLERLE UYGULANIYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Imad SALIH, Yalova’da başarıyla uyguladıkları “Metabolik Cerrahi” hakkında bilgi verdi.

Metabolik cerrahi tip 2 diyabet hastalığın cerrahi tedavisine denilir Metabolik cerrahi etkili bir alternatif tedavi olarak gündeme gelir. Ne zaman tip 2 diyabetin klasik tedavileri eğitim, diyet. Egzersiz, ilaç tedavileri ve yoğun insulin kullanımına rağmen başarısız olursa ve yeterli olmazsa ya da hastalık ilerlerse cerrahi tedaviye ihtiyaç duyulur. Metabolik cerrahi tip 1 diyabet hastaları için uygun değildir. Çünkü bu hastalığa sahip kişilerde insülin üretimi yoktur. Tip 2 diyabette ise vücut insülin üretir ama bunu kullanamaz. Metabolik cerrahi, vücudun üretilen insülini kullanmasını sağlayarak diyabet hastalarına yardımcı olur. Tip 2 diyabeti olan hastalar ile bu hastalığa bağlı olarak organ ve iş gücü kaybı yaşayan kişilerde hastalıkla mücadele, daha radikal ama bir o kadar da rasyonel tedavilerin uygulanması ile mümkündür. Biliyoruz ki her iki diyabet tipinde kan şekerinin yüksek değerlerde olması damar duvarlarına zarar vererek organ hasarlarına neden olmaktadır. Büyük ve orta ölçekli damar hasarları genellikle obez hastalarda kalp krizi ve felce yol açabilir. Küçük ve orta ölçekli damar hasarları göz, böbrek ve ayak sorunlarıyla kendini gösterir.

Metabolik Cerrahi Nasıl Çalışıyor?
Son 25 yılda yediğimiz gıdaların içerikleri değişti. Daha fazla rafine yani işlenmiş gıdalar tüketmekteyiz. Bu besinler ince bağırsağın orta kısmını geçtiğinde tam olarak sindirilmiş ve geriye besin içeriği çok azalmış posa kalıyor. Bu nedenle ince bağırsağın son kısımları daha az duyarlıkla ve olması gerekenden az çalışır (ince bağırsağın son kısmında insülin duyarlılık hormonları ve başlangıç kısımlarının insülinn direniş hormanları salgılanır).

Metabolik Cerrahi ne zaman yapılmalı ?
Tip 2 diabet ”sinsi” bir hastalıktır yani çoğu zaman teşhis konulduğunda organ hasarları başlamış olmaktadır. Hastalarımıza, standart tedavilerle şekerleri kontrol altına alınamadığında ya da organ hasarı bulguları geliştiğinde ameliyat tedavisi önermekteyiz (tabi ki organ kaybı olmadan ve insülin rezerveleri tam tükenmeden olumlu bir sonuç almak için…). Unutmamak gerekir ki en iyi klasik tedavi kombinasyonlarında bile hastaların %50’sinden azından istenilen hedeflere ulaşmak mümkün olabilmektedir.

Metabolik Cerrahi başarı oranı ne kadar?
% 90’ nın üzerinde 10 yıllık kontrol sağlamak mümkündür.

Hangi Ameliyatlar Yapılıyor?
•Transit Bipartisyonu ,
•Loop Biparttisyonu (SASI ),
•Duodunel Switch veya SADI ,
•İleal İnterpozisyonu

Metabolik Cerrahiden Sonra Şeker Hastalarını Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Örnek Olarak İlaç veya İnsülin Kullanma Sona Eriyorsa Bu Bir Dönemlik Mi Yoksa Tüm Yaşantısı Boyunca Mıdır?

Bir tip 2 diyabet hastasının bu ameliyatta ne ölçüde fayda göreceğini belirleyen nokta, kendi rezerv aktivitesidir. Ne kadar çok insülin rezervi var ve aktivitesi de ne kadar yüksekse o kadar yüksek bir başarı şansı olacaktır. Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta diyabetin hormonal, sinirsel ve psikojenik temellerinin olduğudur. Bu ameliyatlar sadece diyabetin hormonal yönünü tedavi ederler. Çok kaba bir ifade ile hormonal kontrol sağladığınız bir hasta herhangi bir nedenle üzüldüğünde, sevindiğinde ya da sinirlendiğinde kan şekerinde dalgalanma olacaktır.
Aslında, bu tip dalgalanmalar şeker hastası olmayan bireylerde de görür. Ameliyattan sonra bu dalgalanma daha hafif seyreder ve daha kısa sürede normale döner. Tip 2 diayebet zaman içinde varyasyonel seyir gösteren dianmik bir hastalıktır. Bu açıdan baktığınızda 10 yıllık süre zarfında hastaların %90’ından fazlasında kontrol sağlanacaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.