CÜZZAM (LEPRA) HASTALIĞI NEDİR?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Her yıl Ocak ayının son haftası” Cüzzam Haftası”, son pazar günü de” Dünya Cüzzam Günü” olarak ilan edilmesi sebebiyle Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan Cüzzam Hastalığına ilişikin açıklamalarda bulundu.

 

Cüzzam (lepra) nedir?

 

Cüzzam (lepra) Mycobacterium Leprae adı verilen bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 5 (beş ) yıl kadardır. Cüzzam yüksek oranda infeksiyöz (bulaşıcı) değildir. Tedavi edilmemiş, enfekte hasta ile çok yakın ve sık temas edenlere ağız ve burun yolu ile damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Bulaşma genellikle aynı aile içindeki büyüklerden 10-11 yaşına kadar olan çocuklara yönelik olarak ortaya çıkmaktadır. Cüzzam vücutta deride ve sinir dokusunda harabiyetlere neden olmaktadır.

 

Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle hastalığın kökü kazınamamaktadır.

 

‘’Dünyada her yıl yaklaşık 200.000 yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır, Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir’’

 

Bu haftanın amacı, toplumun cüzam ve cüzamlıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek cüzam hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200.000 yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir.

 

Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır

 

Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen “Lepra Eradikasyon Programı” uygulanmaktadır. DSÖ lepra için eliminasyonu, hastalık prevalansının 10.000’de 1 vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık prevalansı 10,000’de 1 vakanın altındadır. Ülkemizde 2016 yılında yıl içerisinde 3 yeni vaka tespit edilmiştir. Kayıtlı lepralı hasta sayısı toplam 623 olarak saptanmıştır.

Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

 

‘’Lepralı Hastalar bizim toplumumuzun insanlarıdır’’

 

Lepralı Hastalar bizim toplumumuzun insanlarıdır. Onlarla ilişkiyi kesmek onları toplum dışına itmek yerine, ihtiyaçları olan anlayışı, yakınlığı, destek ve sevgiyi göstermek önde gelen vatandaşlık görevidir.

 

DSÖ Eliminasyon stratejileri arasında en önemli kriter lepra prevalansının 10000’de (on binde) 1 vakanın altına indirilmesidir. Ülkemizde DSÖ’nün , lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10.000’de 1 vakanın altına indirilmiştir. Böylece lepra ülkemiz için bir halk sağlığı problemi olmaktan çıkmıştır.

 

Lepra Temel Sağlık Hizmetleri olarak özetlediğimiz koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin hedefe ulaşması ile yakın zamanda dünyada ortadan kaldırılacağına inandığımız bir hastalıktır.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.