ENGELLİLER HAFTASI UNUTULMADI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Toplumun en önemli sorunları arasında yer alan “ENGELLİLİK” konusunda “DUYARLILIK-FARKINDALIK” yaratmak amacıyla tüm dünyada her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası “Engelliler Haftası” olarak kutlanmaktadır.
 

Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Engelliliğin belli başlı nedenleri: akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlik, aşıların zamanında yapılmaması, kazalar gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Engelliliğin nedenleri araştırıldığında, büyük çoğunluğunun kaçınılabilir ve önlenebilir nedenler olduğu görülmektedir. Genetik etkenler, akraba evliliği, gebelik sırasında yaşanan sorunlar (hastalıklar, ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, alkol ve madde kullanımı, beslenme bozuklukları gibi)  tümü önlenebilir süreçlerdir.
 

Yalova Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve bağlı sağlık tesislerinde halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel,  sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, vb. gibi) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz devam etmektedir. Konu hakkında Genel Sekreter Dr. Ünal KÜÇÜKYILMAZ bir açıklama yaparak;
 

“Hastaneye gitmekte sıkıntı yaşayan ya da yatağa bağımlı olarak yaşamlarını sürdüren engelli hastalara evde sağlık hizmeti verilmektedir. Sağlık kurumlarımızda 65 yaş üstü hastalarımıza ve engelli hastalarımıza öncelik tanınarak, tıbbi tedavilerinin en kısa sürede yapılmasına yardımcı olunmaktadır. Tüm gebelerin, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemle ilgili konularda bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak amacıyla Gebelik Okulunda eğitim verilmektedir.
 

Engelli kavramı daha çok, bedensel eksiklikler için kullanılmakla birlikte, çalışma yaşamı söz konusu olduğunda, işlevsel bir yetersizliği de ifade etmektedir. Sosyal yaşantının ve fiziksel çevrenin engellilere göre düzenlenmemesi nedeniyle, engelli bireyler potansiyellerini yeterince kullanamamakta ve gündelik yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Genel Sekreterlik olarak engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine tam ulaşılabilirliğinin sağlanması amacıyla tüm binalarda engellilere yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmasına devam edilmektedir.
 

Engelli otoparkları, engelli hasta danışma birimi, Braille alfabesi ile oluşturulmuş yönlendirme tabelaları, merdiven ve cam kapılarda uyarı şeritleri, giriş kapılarında standartlara uygun olarak hazırlanmış tekerlekli sandalye rampaları, yeni ve kullanımı kolay tekerlekli sandalyeler ile engelli hastalarımızın hastaneler içerisinde hizmetten en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamak için çaba sarfediyoruz.
 

Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde Dünya Engelliler Haftasını kutluyorum.” dedi.
 

Genel Sekreterlik tarafından oluşturulan bir ekip ile her ay düzenli olarak devam eden evde hasta ziyaretleri bu özel hafta dolayısı ile engelli hastalara ayrıldı. Hastaları evlerinde ziyaret eden ekip; hastanelerde karşılaşılan sorunlara yönelik birinci ağızdan bilgi alınarak sorunların tespiti ve çözümü aşamasında karşılıklı bilgi alışverişinde bulundular.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.