HERKES KANSER BAKIMINA ERİŞMEYİ HAK EDİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Uluslararası Kanser Kontrolü Birliği (UICC) her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü aracılığı ile dünya çapında farkındalığı arttırarak, eğitimi geliştirerek,  kişisel ve bir arada etkinlikler düzenlenmesini teşvik ederek, hükümetleri, sağlık ile ilgili otoriteleri, karar vericileri kanseri önleme konusundaki politikaları desteklemeye çağırmaktadır.

Mümkün olan en yüksek sağlık standartlarına sahip olma hakkı, kısaca “sağlık hakkı”, uluslararası hukukla korunan temel bir insan hakkıdır. Bu hakkın korunması, başta devlet olmak üzere, sağlık çalışanlarına ve toplumun diğer kesimlerine, hatta uluslararası topluma sorumluluklar yükler.

Toplumda her bir bireyin, kanserin olumsuz etkilerini azaltmak üzere kendisi, sevdikleri, dünya üzerinde yaşayan herkes için sorumlulukları ve yapabileceği faaliyetler bulunmaktadır.

Kanser ölümlerinin 2030’a gelindiğinde, yılda 13 milyona çıkmasını bekleniyor. Kanser vakalarının üçte birinden fazlası önlenebilir. Başka bir üçte biri de erken tespit edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse iyileştirilebilir.

Kanseri önleme, tanı, tedavi ve bakıma eşit erişim hayat kurtarabilir. Kanserle ilgili kamusal ve politik okuryazarlığı ve anlayışı artırarak korkuyu azaltabilir, mitleri ve yanılgıları giderir, davranış ve tutumları değiştirebiliriz.

4 Şubat Dünya Kanser Gününe önderlik eden Uluslararası Kanser Kontrolü Birliği (UICC) 2022-2024 yıllarını kapsayan 3 yıllık kampanya ile;

 “Bakım Boşluğunu Kapatın. Herkes kanser bakımına (tedavi, özen)  erişmeyi hak ediyor” diyerek birlikte çalışmanın gücünü vurguluyor.

Bu 4 Şubat’ta sizi, kim olursanız olun, nerede olursanız olun, kansersiz bir dünya yaratmada üzerinize düşeni yapmaya çağırıyoruz.

Bireysel olarak neler yapılabilir?

Fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı bir beslenme uygulamak, tütün ürünleri kullanmaktan kaçınmak dahil olmak üzere sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapabiliriz. Alkolü sınırlayıp, aşırı güneşlenmekten ve solaryumdan kaçınabiliriz. Kanseri erken yakalamak tedaviyi kolaylaştıracağı için kanser belirtileri ve semptomları hakkında doğru bilgiler edinebiliriz.

 Kanserden etkilenen tüm insanlara ilham vermek ve katkı sağlamak için, kanser deneyimleri hakkındaki hikâyeleri paylaşabilir, bu alanda çalışan BİKAMDER ‘ne katılabilirsiniz.

Başkalarına nasıl yardımcı olabiliriz?

Kanserin fiziksel ve duygusal etkilerine karşı hastaları hem tedavi boyunca hem de sonrasında destekleyebiliriz. Kanserle yaşayan bireylere karşı damgalanma ve ayrımcılığa yol açan söylemleri ve mitleri yok etmek üzere bilinçlendirmeye katkı sağlayabiliriz.  

Her 100 insandan 40’ının yaşamının bir evresinde kanser tanısı alacağı ve 22-25’inin bu nedenle yaşamını kaybedeceği göz önüne alındığında,

 Kanserden korunma ve etkilerini tüm toplumda en düşük düzeyde tutmak için yapılan etkinliklerin, çalışmaların, paylaşımların 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile sınırlı kalmaması çok önemlidir.

BİKAMDER olarak 4 Şubat Dünya Kanser Günü mesajımız;

Yerel bir Kanser Hasta ve Yakınları Derneği olarak, erken tanı ve taramalar için farkındalık çalışmaları, kanser hastalarının maddi ve manevi sorunlarına çözümler bulmak ve yol göstermek üzere tüm hemşerilerimizin desteği ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Kanser teşhisi alan hastalarımız Kemoterapi, Radyoterapi,  PET-CT ile ara kontroller gibi nedenlerle Bursa, Kocaeli, İstanbul gibi başka şehirlere gitmek zorunda kalmaktadır.

Hastalarımızın genel sağlık durumlarının iyi olmaması, konforsuz ulaşım, gittikleri illerde süreli tedaviler için ekonomik konaklama imkanlarının olmayışı, bağışıklık sistemlerinin zayıflığı dolayısıyla enfeksiyon gibi bir çok riskin ortadan kaldırılabilmesi için İlimizde kanser tanı ve tedavi imkanlarının arttırılmasını talep ediyoruz.

Derneğimiz, Radyoaktif Madde ile kanserin yayılıp yayılmadığını gösteren en önemli tetkik yöntemlerinden biri olan PET-CT (PET-CT, pozitron emisyon tomografisi (PET) ve bilgisayarlı tomografi (CT) birleşimi ile oluşturulan, ileri teknolojik bir görüntüleme yöntemidir)

cihazının Yalova Araştırma ve Eğitim Hastanesine kazandırılması için nüfusumuza oranlandığında 27 000 gibi çok yüksek sayıda imza toplamıştır.

PET-CT radyoaktif maddenin kullanıldığı bir cihaz olduğu için öncelikle bir NÜKLEER TIP MERKEZİ’ne ihtiyaç bulunmaktadır.

Hastanemizin, ileride Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, akademisyenleri için modern tıbbın her türlü donanıma sahip olması, sadece biz kanser hasta ve yakınları için değil, İlimiz için de bir kıvanç kaynağı olacaktır.

Böyle bir Nükleer Tıp Merkezinin kurulması,  kanser yanı sıra birçok tıp branşına hizmet verebilecek ve  hasta göçünü tersine çevirebilecektir.

Bu nedenle bu mesajımızı gören, duyan herkesi birlikte kansersiz bir dünya için bizimle birlikte yol almaya davet ediyoruz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.