KADINLARIN DERT YAKINDIĞI HASTALIK “SİSTİT”

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Musa KARABULUT, kadınların çoğunda zaman zaman görülen ve ciddi yakınmalara yol açan “Sistit” hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi vererek korunma yollarını anlattı.

“ Sistit, mikrobik, kimyasal bir irritan veya travmatik bir zedelenme sonucu oluşan mesane iltihabıdır. Kadınların çoğu yaşamlarının bir evresinde sistite yakalanabilmektedir. Üretrası kısa olan kişiler, antidepresan kullanan, yatalak hastalar ile gebelik kabızlığı yaşayanlar hastalığa daha sık yakalanma eğilimindedir. Bakteriyel enfeksiyonlar sistitin en sık nedenidir. Bununla birlikte tuvalet temizliğinin arkadan öne doğru yapılması, seksüel olarak aktif olmak, idrar kesesinin yeterince boşalamaması nedeniyle sarkması, vücut direncinin düşük olması, genital organların kronik enfeksiyonu gibi sebepler de sistite neden olabilmektedir.

 

Hastalığın en belirgin semptomları devamlı idrara çıkma isteği, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, hafif ateştir. Tedavi edilmeyen sistit ilerleyerek böbrek iltihabına neden olabileceğinden dikkat edilmesi gerekir. Tedavide en önemli nokta yeterli miktarda su içmektir. Uzman hekimlerce verilecek antibiyotik tedavisini de aksatmadan uygulamak gerekir.

Alınacak basit önlemlerle sistit rahatsızlığından korunmak mümkündür. Öncelikli kural bol bol sıvı tüketmektir. İdrar kesenizin dolduğunu hissettiğiniz anda tuvalete gidin ve idrar kesenizi tam anlamı ile boşaltın. Genital bölgenizi temizlerken banyo köpüğü, sabun ya da talk pudrası kullanmayın. Pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin. Dar pantalonlardan uzak durun. Tuvalet temizliğinizi önden arkaya doğru yapın.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.