KİREÇLENME BİLİNEN EN ESKİ HASTALIKLARDAN

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ünal SALMAN en yaygın hastalıklardan olan “Osteoartrit (Kireçlenme)” hastalığı, nedenleri ve tedavisi hakkında konuştu.

“ Fazla kilo, eklem yaralanması, kaslarda zayıflık, iltihaplı romatizmal hastalıklar gibi nedenlerle eklemlerdeki kıkırdak harabiyeti sebebiyle oluşan kireçlenme eklem ağrılarına ve eklem tutukluğuna yol açan bir hastalıktır. Kireçlenme tüm eklemleri etkileyebileceği gibi sıklıkla kalça, diz ve bel kemiğinde oluşur. Yaş ilerledikçe daha sık görülen osteoartrit hem bayanları hem de erkekleri etkiler.

Ağrıya neden olan kireçlenme eklemde kıkırdak kaybının ve hasarının bir sonucudur. Normal eklemlerde her kemiğin ucunda, kemiği kavrayan ve üzerini örten kıkırdak dokusu mevcuttur. Kıkırdak, eklemin hareketini rahat yapabilmesi için yumuşak ve kaygan bir yüzey oluşturarak kemiklerin birbirine sürtmesine engel olur. Kıkırdak yapısı yaş ilerledikçe değişir ve yaşlanır. Fazla ve kötü kullanılan eklemler ile hastalıklı eklemde kıkırdak hasarı daha kolaydır. Zaman içinde eklem zarı kıkırdak hasarına bağlı oarak iltihaplanır. Bu durum kıkırdağa daha fazla zarar verir. Eklemde şişliğe sebep olur ve kıkırdak yok oldukça alttaki kemik meydana çıkarak eklem doğal şeklini kaybedebilir. Kemik uçları kalınlaşır ve eklemdeki yumuşak dokuların kemiğe bağlandığı kemiksi çıkıntılar oluşur.

Kireçlenme genelde 40 yaşından sonra başlar. Uzun yıllar boyunca yavaşça ilerler. Eklem kızarıklığı, sıcaklığı ve şişme gibi durumlar seyrek görülür. Genel hastalık hissi, halsizlik veya yorgunluğa neden olmaz. Genellikle hasta eklemler, onları çok kullanmaktan veya uzun süreli hareketsizlikten sonra ağrırlar. Ağrıyan eklem hareket ettirilmez veya egzersiz yapılmazsa, eklemi çevreleyen kaslar zayıflar ve küçülür. Zayıflayan kaslar eklemleri destekleyemez. Bu durum eklemi haraket ettirdikçe artan eklem ağrısına neden olur.

Eklemlerin etkilendiği hastalık ciddiyetine, şikayetlerin şiddetine, yaş ve diğer sağlık problemlerine ve hastanın durumuna göre hazırlanacak tedavi programı, eklem ağrısı ve tutulmasını azaltıp, eklem hareketlerini arttırmaya yardımcı olur. Multidisipliner olarak planlanacak tedavide fizyoterapi, hafif aerobik egzersiz, kilo kontrolü, hasta eğitimi ve tedavi birlikte planlanmalıdır. Bu yöntemlerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Kireçlenme bulgularını kontrol etmek için ilaç tedavisi de uygulanır. Uygulanacak ilaç tedavisine hastalığın seyri neticesinde karar verilir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.