KIŞ AYLARINDA VÜCUDUNUZU SAVUNMASIZ BIRAKMAYIN!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 

 

  Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kamile Altın Sü , bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçtiğini belirtti.

 

        Kış mevsimini sağlıklı geçirmemiz için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz büyük önem taşıyor.Kış ayları, hiç kuşkusuz ki kendine özgü hastalıkları da beraberinde getiriyor. Soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığı bu aylarda artıyor. Dolayısıyla bizi hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sistemimizin aylarca sürecek olan savaşı dabaşlıyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizin en etkili yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor.

        Güçlü bir savunma sistemi için yeterli ve dengeli beslenmeli özellikle zararlı maddelere karşı koruyan,C vitamini tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi narenciyeler, yeşil biber,maydanoz,roka, marul gibi koyu yeşil yapraklı besinler, kırmızı,turuncu meyve ve sebzelerde yoğun miktarda bulunan C vitaminini yeterli miktarda almak için günde 5-8 porsiyon sebze ve meyve tüketmemiz gerekiyor.Kış mevsiminde C vitamininin yanı sıra vücuttan toksinlerin (zararlı maddelerin) atılmasını, vücutta bazı enzimleri arttırıp savunma mekanizmasını güçlenmesini sağlayan diğer antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Bir antioksidan olan ve kaynakları süt, peynir, balık yağı, yumurta, havuç, kabak, patates, kayısı, ıspanak gibi sarı, turuncu renkli sebze ve meyveler olan A Vitamininin de tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun yanında mısır, kurubaklagiller, bitkisel sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunan E vitamini de bir antioksidandır, vücudun bağışıklık sisteminin artmasında etkendir. Deniz ürünleri, buğday ürünleri, susam, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan çinko (Zn), süt ve süt ürünleri, et, deniz ürünleri, mantar gibi besinlerde bulunan selenyum da birer antioksidandır ve dengeli – yeterli bir beslenme ile düzenli

tüketilmelidirler. Ayrıca önemi son zamanlarda giderek artan deniz ürünleri, yağlı tohumlarda(fındık, ceviz,badem) bulunan

omega-3 yağ asitleri de bağışıklık sistemimiz için önemlidir. Haftada 2-3 kez mutlaka düzenli balık tüketilmeli.Hergün 1 avuç ceviz, badem, fındık günlük beslenmemizde yer almalıdır.

        Antioksidan besinlerin düzenli tüketiminin yanında zararlı besinlerin vücuttan atılmasını sağlamak amacıyla günde 2-2.5 litre (8-10 bardak) su içmek gerekmektedir.Kış aylarında ılık sıvılar, bitki çayları sıvı ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir.Kış aylarında mevsimine uygun sebze ve meyve tüketerek vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabiliriz.Ayrıca vitamin mineral takviyesine gerek yoktur. Hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesi bu tabletlerin bilinçsiz kullanımı kansızlık, böbrek taş hastalıkları, baş ağrısı, saç dökülmeleri ve bulantı gibi pek çok yan etkiye yol açabilir.

Kışın mucize besinleri

Sarımsak:Sülfürlü bileşiklerden allil sülfür içerir ve içeriğinde A, B vitaminleri ve C vitamini içerir.

Tansiyonun düşmesinde, kan pıhtılaşmasının azaltılmasında, LDL kolesterolünün azaltılmasında, damar sertliğinin azaltılmasında, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkindir.

Ispanak:İçeriğinde A,C vitaminleri, Magnezyum, demir gibi mineralleri içerir.

Anemi tedavisinde, barsak hareketlerinin arttırılmasında etkindir.

Havuç:A vitamininin öncü maddesi olan B-karoten içerir, güçlü bir antioksidanttır.

Enginar:Yapılan araştırmalarda kan şekerini düzenlediği, üre ve kolesterol seviyesinin azalttı görülmüştür.

Maydanoz:C vitamini içeriği yüksektir, demir emilimini kolaylaştırır. Ödem söktürücüdür. Böbrekleri temizleyici, kanserin oluşumunu azaltıcıdır.

Kereviz:İçeriğinde ki fitalid kanda ki stres hormonlarının düşmesine sebep olmaktadır. B vitamini içeriği yüksektir.

Romatizma hastalıklarının azaltılmasında, tansiyonun düşürülmesinde etkendir. Kolesterolü azaltır, sindirim sistemini rahatlatır.

Lahana:Antikanserojen bir sebzedir.A, B,Cvitaminleri içeriği yüksektir. Bol posa içerir. Mide, barsak kanserine karşı koruyucu ve romatizmal hastalıkların azaltılmasında etkendir. İdrar söktürücüdür. Cildin tazelenmesinde ve kalp krizi riskinin azaltılmasında etkindir.Hergün sofranızda bulundurulması gereken lahanayı,yemek, salata, çorba,bulgurla yapılmış dolma olarak tüketebilirsiniz.

Pırasa:İçeriğinde E,C,B1,B2 ve A vitaminleri bulunur, Potasyum, kalsiyum, demir gibi mineral içeriği zengindir. Yüksek posa içeriği vardır.Mide-barsak hastalıklarına karşı koruma sağlar, damar sertliğinin azaltılmasında etkendir. Barsak hareketlerinin arttırılmasısonucunda kabızlığı azaltır.

Brokoli:Kalsiyum ve demir içeriği yüksektir. Lif oranı yüksektir.Kansere karşı koruyucudur.

Vitamin mineral deposu meyveler; elma, armut, nar, portakal, ayva, kivi ve mandalina .
Elma

Elma, içeriğindeki E ve C gibi antioksidan vitaminler ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Elmada bulunan lif ve flavanoidler ise insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Günde 2 adet orta büyüklükte elma yemek kolesterol seviyesini yaklaşık %16 oranında düşürmektedir.
Armut

İçerdiği fosfor ve B vitaminiyle zihinsel yorgunluğu giderir. Çözünür lif sayesinde kan kolesterol seviyesini dengeler ve çözünmeyen lif ise bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar. C vitamini ve bakır içeriği oldukça yüksektir. Her iki besin öğesinin de antioksidan etkisi olup vücudu serbest radikallere karşı koruyarak kolon kanseri riskini de azaltmaktadır.
Nar

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kansere karşı koruyucu antioksidan içeriği yönünden oldukça zengindir. Nar önemli miktarda C ve A vitamini,potasyum, lif ve niasin içermektedir. Nar suyundaki antioksidan miktarı, kırmızı şarap, yeşil çay, kızılcık ve portakal suyuna göre 3 kat fazladır.

Kronik hastalığı olup düzenli ilaç kullananlar nar suyu içmekten kaçınmalıdır.

Portakal

Kış mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan portakal özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma

mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir.
Mandalina

Mandalina, zengin C vitamini içeriğiyle, vücudumuzun soğuk algınlıklarına, nezle ve gribe karşı direnme gücünü arttırır.

Ayva
Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içeriği nedeniyle sağlık için oldukça faydalıdır. Pektin ve tanen gibi maddeler ihtiva eder. Grip ve nezlede iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ishalin önlenmesinde de çok faydalıdır.

Kivi
Bileşiminde ki vitaminlerden en önemlileri A ve C vitaminleridir. Ayrıca kansere karşı koruyucu etki gösteren lutein’i de bol miktarda içerir.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam dileklerimle…

 

ibrahim sevinçler

ibrahim sevinçler

5 Ekim 1951 Yılında Koçana doğumlu olan ve ne yazık ki 2 Nisan 2021 yılında hayat dersini bitirmiştir. Ses, Resim Sanatçısı, Gazeteci ve 1. Derece Devlet Memuru Emeklisi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.