LOMBER DAR KANAL SENDROMUNDA UYGULANAN FİZİK TEDAVİNİN KAZANIMLARI NELERDİR?

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemal Okan SOYKAN, omurilik kanalının doğuştan ya da sonradan gelişen bir nedenle daralması anlamına gelen Spinal Stenoz (Dar Kanal Sendromu) tedavisinde fizik tedavi uygulamalarını anlattı.

 

“ Spinal Stenoz (Dar Kanal Sendromu), omurilik kanalının ya da omurilikten çıkan sinirlerin geçtiği sinir kanallarının çeşitli nedenlerle daralması durumudur. Sıklıkla boyun ve bel omurgasında görülür. İlerleyen yaş ile birlikte omurlar arasındaki diskler süngerimsi yapılarını kaybeder ve daha az su içermeye başlar. Bu durum disk yüksekliğinin azalmasına ve sertleşen diskin spinal kanala yani omurilik kanalına doğru bombeleşmesine sebebiyet verir. Omurilik bacaklara duyu ve kuvvet veren sinirleri taşır. Kıkırdak dokunun yok olması sebebiyle omurgadaki faset eklemlerinin kemik ve bağları kalınlaşarak spinal kanala baskı yapabilir ve lomber spinal kanalın daralmasına sebep olur. Bu durum “spinal stenoz” ya da “dar kanal” olarak adlandırılmaktadır.

 

Dar kanal sendromu olan bir hastada hareket ile birlikte artarak dinlenince azalan ağrı, bacaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi, üşüme, güçsüzlük, yorgunluk, sık sık düşmeye eğilim ve yürürken ayakucunun takılması gibi belirtiler görülmektedir. Bu belirtiler devamlı görülebileceği gibi nöbetler şeklinde de seyredebilir. Spinal stenoz belirtileri hastalarda genellikle hareketten kaçınmaya neden olur. Sonucunda ise eğilebilme ve dayanıklılıkta azalma yaşanır. Uygun fizik tedavi programları ile daha ağrısız ve fonksiyonel bir omurga sağlanmış olur. Hastanın duruşunun ve kaslarının değerlendirilmesi, hastanın fonksiyon kaybı olup olamadığının değerlendirilmesi ile oluşturulacak olan ve hastanın durumuna özel planlanan fizik tedavi programı ve sonrasında düzenlenen egzersiz programı ile hastanın yaşam kalitesi artırılmakta ve ağrısı giderilmektedir.

Fizik tedavi, omurga çevresindeki kaslarda dolaşım artırarak o bölgenin iyileşme sürecini hızlandırır ve kasları güçlendirerek daha sağlam bir bel yapısını hedefler. Uygulanacak olan fizik tedavi programı ile derin dokuların ısıtılması, kasların rahatlaması ve sinir uçlarına olan baskının ortadan kaldırılması amaçlanır. Tedavi sırasında elle yumuşak dokuların ve belin arka eklemlerinin mobilizasyonu da hastanın hızla rahatlamasını ve kasların gevşemesini sağlayarak kişinin günlük yaşam aktivitelerine hızla geri dönmesini sağlar.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.