ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN GAL ARILARINA KARŞI ETKİN MÜCADELE…

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

 BURSA VE YALOVA’DAKİ KESTANE AĞAÇLARINA ZARAR VEREN GAL ARILARI İLE BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLATILDI…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemizde kestane ağaçlarına zarar veren zararlı böceklerden gal arılarına (Drycosmuskuriphilus) karşı başlattığı etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Bursa ve Yalova’dagal arılarının düşmanı olan faydalı böcekler ormanlara salındı.

 

Gal Arısı İlk Kez 2014 Yılında Yalova’da Görüldü

Ülkemizde ilk defa2014’ün Nisan ayında Yalova’da ki kestane ormanlarında görülen Kestane Gal Arısı kestane de verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin tespitinin ardından 50.000dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.

 

Biyolojik Mücadele Stratejisi Uygulanıyor

Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodlarıtercih etmiyor ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini alıyor.

Bu çerçevede gal arısının tabii düşmanı olan TorymusSinensisparaziti laboratuvarlarda üretilerek bu zararlıların bulunduğu alanlara salınıyor ve biyolojik mücadele yapılıyor. Bursa ve Yalova’daki kestane ormanlarında görülmeye başlanılan bu zararlı böceklere karşı TorymusSinensis faydalı parazitinden ormanlara salındı.

 

 

 

Faydalı Parazitler Laboratuvarlarda Üretiliyor

Kestane ağaçlarını gelişimini ve verimini etkileyen gal arısının ilk kez 1941 yılında Çin’de görüldüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu zararlı daha sonra Japonya’ya ve ardından İtalya’ya sıçradı. Türkiye’de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi. Tespit edilmesinin ardından Bakanlık olarak hemen mücadelemize başladık. Bu konuda tecrübeli olan İtalya ile işbirliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz. diye konuştu.

 

“Uzun Vadeli Hedefimiz Kestane Ormanlarının Sağlığını Korumak”

Orman köylülerinin kestane ormanlarımızdan meyve ve bal üretimi yapmak suretiyle gelir elde ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu“Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10’lara kadar düşürmekle birliktekestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.