REKTÖR ERUSLU TORYUM ENDER TOPRAKLAR PLATFORTMU 2016 EYLEM PLANI TOPLANTISINA KATILDI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. M.Niyazi Eruslu, Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde gerçekleştirilen Toryum Ender Topraklar Platfortmu’nun 2016 Eylem Planı Danışma ve Dayanışma Toplantısına katıldı.

 

Dünyada ikinci büyük toryum rezervlerine sahip Türkiye’nin; sera etkisiz, sürdürülebilir, temiz ve barışçıl olduğundan yeşil olarak anılan toryum enerjisi hakkında yurtiçi bilinçlenmeyi sağlayarak üretim düzeninin on yıl içinde kazanılması vizyonu yönünde çaba sarfetmeyi kendine şiar edinmiş olan Toryum Ender Topraklar Platformunun çalışmaları kapsamında 2013 yılında Yalova Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “1.Toryum Çalıştayı” düzenlenmişti. Platformun 2016 Eylem Planı Toplantısı’na Rektör Prof. Eruslu’nun yanı sıra Toryum Ender Topraklar Platformu Başkanı Mustafa Özcan, Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arif Güllüoğlu , Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Erkmen ile toryumla ilgili akademisyen ve uzmanlar katıldı. Toplantının ardından Toryum Ender Topraklar Platfortmu 2016 Eylem Planı Toplantısı sonuç bildirgesi yayımlandı:

 

 

1- Toryumlu yakıt çevriminin, nükleer enerji üretiminde “yeşil enerji” nitelemesi dünya çapında da kabul görmüş bir terim olmuştur. Bu terimin önemi ve anlamı her platformda vurgulanacak ve açıklanacaktır.

 

2- Endonezya’da ilgili devlet iktisadi kuruluşlarının 2015 Aralık ayında Toryum yakıt çevrimi kullanan Ergimiş Tuz Reaktörü teknolojisine dayanan “yenilikçi ve yeşil” nükleer reaktör teknolojisi geliştirmek üzere bir ABD şirketi ile yapmış olduğu anlaşma ve sonuçları dikkatle izlenecektir.

 

3- Benzer şekilde, toryumu olduğu kadar beklemekte olan nükleer atıkları da enerji üretecek şekilde yakmayı ve binlerce yıl enerji üretimini garanti altına alan Ergimiş Tuz Reaktörlerinin nükleer güvenlik araştırmalarını yapan 5 milyon Euro bütçeli AB “SAMOFAR” projesi (http://cordis.europa.eu/project/rcn/196909_en.html) izlenecek. Bu projeye bilimsel ve/veya teknolojik katılım sağlanması için üniversitelerimiz, araştırma kuruluşlarımız ve özel sektörümüzün bağlantı kurması için imkânlar araştırılacaktır.

 

4- Konvansiyonel nükleer reaktörlerin teknolojik ömürlerinin sonuna geldiği göz önüne alındığında özellikle Ergimiş Tuz Reaktörlerinin yeni geliştirme aşamasında olmasından yararlanılarak, üniversite/özel sektör işbirliğiyle “reaktör geliştirme platformunun” kurulması girişimleri başlatılacaktır.

 

5- Toryum ve Ergimiş Tuz Rektörleri konusunda malzeme araştırmaları konusunda Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile ÇNAEM arasında yeni başlayacak olan deneysel işbirliği çalışmaları desteklenecektir.

 

6- Eskişehir-Beylikova Nadir Toprak Elementler-Toryum kompleks cevherinin işlenmesi konusunda TETP’in sahip olduğu teknolojik bilgi birikiminin Eti Maden İşleri Genel Müdürlüğü ile paylaşılması sağlanacaktır.

 

7- Nükleer yakıtların çeşitli koşullarda reaktör içindeki davranışlarını incelemek üzere ÇNAEM ile FİGES A.Ş.’nin ortaklaşa bilgisayar kodu geliştirmesi girişimi desteklenecektir.

 

8- TETP’in vakıf hâline dönüştürülmesi için araştırmalara devam edilecektir.

 

9- Fransa’nın ilgili nükleer merkezlerinde Türk öğrencilerin uzmanlaşması için burs ve benzeri imkânların sağlanması konusunda Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin çalışmaları desteklenecektir(Öğrencilerin konuyla ilgili yönlendirilmesi. Fransa’dan sağlanan eğitim desteği için öğrenci göndermek amacıyla maddi destek imkanıyla öğrenci gönderilmesine yönelik çalışmalar yapılması).

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.