SUBAŞI 3. KİVİ FESTİVALİNE DAVET

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Bu cumartesi gerçekleşen olan Subaşı 3. kivi festivalinin kordinatörlüğünü yapan Yalova kivi üreticileri birliği ve Subaşı belediyesi adına birlik başkanı Mustafa Tunalı ile Belediye başkanı Volkan Yılmaz gerçekleştirdikleri basın toplantısıyla yapılan çalışmaları anlattılar. Ardından Türkiye’de bir ilk olan ve geçtiğimiz sene açılan Subaşı Okul Müzesi’ne bir gezi düzenlediler.

 

3.-kivi-festivali-basın-toplantısı-mustafa-tunalıYalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı; ” 3 yıl önce birlik başkanı olduğumda beş kişilik yöenetim kurulumuzca aldığımız karar ve o zaman ki belediye başkanımız Musa Kuş ile başlatığımız kivi festivalinin bu yıl 3.sünü gerçekleştireceğiz. Festivaller insanları bir araya getiriyor. Bu yıl festivalimizi yapacağımız alanda bağzı değişiklikleri gitti ve festival alanını büyüttük artık konuklarımızı daha rahat ağırlayabileceğiz. Türkiye kivi tüketiminin %35 yerli üretimden karşılanıyor, Buda yaklaşık olarak 70.000 ton ve Bu 70.000 tonun 20.000 tonada bölgemizde üretiliyor. Geri kalan %65’lik kısmı ithal ediliyor. Bu yılın mart ayında karadeniz bölgesinde yaşanan don olayından etkilenen kivi üreticileri için üzüldük ama bizim içinde bir fırsat oldu. Yalova ilinde üretilen kiviler artık Türkiye tüketiminin yarli üretiminin %70 oranındaki kısmını karşılamamız gerekiyor. Bu sene için bizim pazar payımız büyümüş oldu ve şimdiden hasatın tamamına yakınını satmış durumdayız ve Bu seneki fiyatımız 2.25 TL oldu geçen seneye oranla bir 50 kuruşluk artış oldu. Tabii ki bu fiyat bizlerin tücarlara verdiğimiz fiyattır ve halkımız 3 TL’den aşağıya kivi yemesi mümkün değildir. Bunun sebebide bizim tarladan sattığımız hali direk yenilecek halde değildir, Kivinin toplandıktan bir süre soğuk hava depolarında bekletilmesi gerekir ve 70-80 kuruş işlem maliyeti var.”

 

 

“Kivi bitkisinin su ihtiyaçını artezyen kuyularından sağlıyoruz”

 

Tunalı sözlerine Yalova’da yaşanan su sorunu ile devam etti ” Bölgemizde üretimi yapılan kivi organiğe en yakın üretim şekli ile üretilir, Sadece gübre kullanımı vardır. Kiviyi sulamada şebeke suyunu klor kullanıldığı için kullanamayız. Bölgemizde belediyelerin yardımları ile 5 gölet oluşturuluyor, Bu göletlerin herbiri akar suyun %10’nu depolamakta kullanılacaklar, Göletlere ek olarak artesyen kuyuları ile sulamayı yapıyoruz. Kivi bitkisi yılda 1100ml su kullanır, Elimizdeki kuyulardan elde ettiğimiz 650ml yıllık suyumuz var göletlerin bitmesiyle birlikte su ihtiyaçını fazlasıyla karşılamış olacağız.”

 

 

“kivimizin en büyük düşmanı komşu ülkelerden getirilen kaçak kivilerdir”

 

Tunalı ” Bölgemizdeki ve Türkiye’deki Kivi’nin üretim ve satışının artmamasındaki en büyük etgen komşu ülkelerden kaçak yollarla getirilip tüm Türkiye’de satılan kaçak kivilerdir. Bu kivilerin kaçak yollarla girişi engellenirse biz üreticiler daha rahat satış yapabiliriz ve üretim kapasitesinide artırabiliriz.”

 

Tunalı ” Bizim festivallerle amacımız kivi tanıtmak, Nasıl yenileceğini öğretmek ve Buraya gelen milletvekilleri, Bakanlar, Valiler, ile yerel yöneticilere sorunlarımızı birinci elde iletip yakın ilişkiler kuruyoruz. Bizler 25 Yıldır kivi üretiyoruz, Bu yılda hasatın 21. yıllındayız fakat dünya’ya göre hala gerideyiz, Örnek vermek gerekirse Şili’da kivi üretiminde 25. yılı 450.000 ton üretime yaparken, biz ancak 25.000 tona gelmişiz durumdayız. Bizim kivi üretimini üniversite mezunları ile yapıyoruz. Dünyadaki gelişmeleri anında uygulayabiliyoruz. Bizim isteyimiz üniversitelerde kivi bölümü yok üzüm’ün alt katagorisinde şu anda yurtdışındaki üniversitelerde kendi bölümü var ve kendi kivi türlerini üretip satabiliyorlar, Aslında bizde kendi kivi türümüz üzerinde çalışıp, üretebilirsek daha iyi olur. Yurtdışındakiler kendi türlerini üretim bunları sadece bitki olarak satmıyorlar, patent hakkı olarak o türden üretmek istediğinizde sizden tüm üretiminizde belli bir yüzde isteyebiliyorlar. Bizde Atatürk Araştırma Enstitüsü ve Yalova Üniversitesiyle ortaklaşa çalışarak kendi tür kivimizi üretmek istiyoruz. Böylelikle hem daha randımanlı bir ürün elde etmeyi ve bunu dünya’ya satarak ekstra gelir elde etmeyi düşünüyoruz.” dedi.

 

3.-kivi-festivali-basın-toplantısı-volkan-yılmaz

 

 

Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz konuşmasında ” 3. yıl yapacağımız festivalinde bizim ilk yılımız biz işin reklam kısmında değilliz, 25. üretim yılı, 21. hasat yılında olan kivimizi bölgemize daha fazla tanıtmak ve Yalova’ya nasıl bir katkı sağlarız diye düşünüyoruz. Biz hiç bir zaman ön plana çıkmak istemedik sadece Kivi üreticileri birliği başkanımızın söylediği gibi ay zamanda başlıyan ülkelerden geride kalmışsız bu farkı nasıl kapatabiliriz. Üretim ve Eğitim anlamında nasıl yenilikler yapıp bu farkı kapatabiliriz biz bunla uğraştık. Biz festavale paylaşımcı bir kardeş olarak katılıyoruz ve ön plana çıkmak istemiyoruz ayrıca burada olma sebebimiz Ankara ile görüşmler olsun Bu festivalimize üstdüzey kimleri davet edebiliriz, Birlik yöneticilerimizin istekleri doğrultusunda neler yapabiliriz, dertlerini sıkıntılarını nasıl giderebiliriz. Biz bu aşamadayız, Örnek vermek gerekirse dün grup toplantısına katılma fırsatı bulduk ve Başbakanımız ve bakanlarımızla kısada olsa görüştük. Onlarda bize Mustafa beyinde bahsettiği gibi eğitim alanında bize destek olabileceklerini söylediler, Bizde Subaşımızda lisemizin olmadığını ve bu lisenin tarım üreticileri ve kivi üreticileri birliğinin faydalanabileceği bir mesleki eğitim için olması gerektiğini bildirdik. Bakanlığımızda milli eğtim vasatasıyla bir fizibilite çalışması yürüteceklerini ve üniversitemizde olmayan bölüm ihtiyacını karşılamak için bir kivi üzerine olarak meslek lisesi düşünüyoruz. Biz bu bölgeyi kivi üzerine endeslemek istiyoruz, bunuda genç yaştan itibaren tarım ve kivi üreticiği üzerine lise ve üniversite bölümleri ile desteklemek için Ankara’daki çalışmalarımıza başlamış durumdayız.” dedi.

 

TÜRKİYEDE BİR İLK SUBAŞI OKUL MÜZESİ

Yalova Kivi Birliğindeki basın toplantısının ardından geçen sene açılısı yapılan Türkiye’de de bir ilk olan Subaşı okul müzesine bir gezi düzenlendi. Müzede gönüllü görevlisi Zeki bey taradından Subaşının tarihi ve buraya göç edenler ile bu müzenin yapımasını sağlayan Fidan ailesinden bahsetti. Müze Subaşı ilk öğretim okulunun içinde ayrı bir bölüm olarak yapılmıştır. Ziyaret Günleri Salı – Perşembe – Pazar saat: 13:00 ile 17:00 arasındadır.

Aşağıdaki videoda kısaca müzenin açılışı ve içeriği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.