TADIMIZ TUZUMUZ KAÇMASIN!

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Çabuk, Sağlıklı beslenme hakkında önerilerde bulundu.

 

Sağlıklı beslenme önerisi yapılırken akıllara mutlaka muhteşem üçlü gelir. Ben diyeyim muhteşem üçlü siz deyin üç beyaz! Bilen bilmeyen herkesin bu konuyla ilgili bir fikri mutlaka vardır. Bu sebeple doğruları konuşmak maksadıyla bugün sizlerle nu konuyu konuşmak istedim. Hadi gelin bakalım üç beyazdan ne kadar uzağız?

 

Besinlerin en tatlısı; şeker. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak şeker tüketiyoruz. Hatta şeker tüketimi bir yarışma konusu bile olmuş, sosyal ortamlarda üstünlük mücadelesi verdiriyor bizim şekersiz çaylar kahveler. Bu hassasiyeti görmek çok güzel fakat çay kahve şekersiz içilirken yanında yenilenler çok masum geliyor ve göz yumuyoruz.. Bir nevi kaş yaparken göz çıkarıyoruz.. Şeker tüketimi ile ilgili olarak sadece çayda kahvede değil, şeker içeren şekerleme, lokum, kek, kurabiye, pasta, börek, çörek, hazır meyve suları ve gazlı içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalı ve tüketilmemeye özen gösterilmelidir.

 

Bir diğer kanayan yaramız ise tuz… Restaurant, kafe gibi sosyal ortamlarda tuzlar masadan kaldırıldı ancak  tüketim bireyin tekeline bırakıldığında durum hiç de iç açıcı değil. Tabağı önünde gelen herkesin yemeği tatmadan elinin tuza gitmesi, tuz üstüne tuz ekmesi.. Bu buzdağının görünen kısmı, peki ya tuzluğu hiç sallamadan yedikerimiz? Ana besin kaynaklarımızdan biri olan ekmekten tutun da atıştırdığınız çereze kadar hiç görmediğiniz o kadar çok tuz tüketiliyor ki. Peki ne kadar tuz tüketmeliyiz? Günlük güvenilir tuz tüketimi 6 gram yani bir tatlı kaşığını geçmemelidir.

 

Unutmadan söyleyeyim bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahil. Bence o tuzluklara elleriniz gitmeden bir düşünün, aman diyeyim tansiyonumuz yükselmesin!

 

Esmer ekmeği bir türlü aklayamadık! Hala beyaz ekmek tüketimi konusunda ciddi bir çoğunluk var. Beyaz ekmeğin tüketilmesi gereken durumlar elbette var ancak bu durum kişiye/hastalığa özgüdür. Esmer ekmek olarak nitelendirilen; kepek, çavdar, tahıl ve tam buğday ekmek çeşitleri beyaz ekmek yerine tercih edilmelidir. Bununla ilgili olarak sağlıklı bir ekmeğin tahıl bileşiminine bakacak olursak; tahılın dış kısmını oluşturan kepek, B grubu vitaminlerini, mineraller ve lif içermektedir. Bitkinin yeni bitkilerin büyümesini sağlayan kısmı olan tohum özü aynı zamanda B grubu vitaminleri, mineraller ve protein içermektedir. Tahıl içerisinde proteinler ve karbonhidratlar içeren kısım ise endospermdir. İşte tam da bu sebeplerden en sağlıklı ekmek türü daha fazla tahıl içeren ve %100 buğday unundan oluşan ekmektir. Ekmeğiniz masanıza sağlık getirsin.

 

Afiyet ve şifa olsun..

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.