VAJİNAL MANTARLAR HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİYOR VE ÖZELLİKLE SICAĞI SEVİYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Ahmet ZARE, erişkin bayanların çoğunun hayatlarının bir döneminde mantar enfeksiyonuna yakalndığına dikkat çekerek konu hakkında bilgilendirdi.

 

            “ Vajinal mantarlar, kişinin kendi vajinasında bulunan maya hücrelerinin çeşitli nedenlerle aktif hale gelerek enfeksiyon oluşturmasıdır. Mantar enfeksiyonlarının çoğundan Candida Albicans isimli bir maya hücresi sorumludur. Mantar enfeksiyonu başka yerden bulaşmak yerine genelde kişinin kendi vajinal florasında bulunan bu mantar hücrelerinin vücut direnci düştüğünde çoğalıp aktif hale gelmesiyle ortaya çıkar. Çeşitli antibiyotikler, hormonal bazlı ilaçlar ile bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar mantar oluşumunu tetikleyebilmektedir.

 

            Vajinal mantarın en sık görülen belirtisi geceleri artan kaşıntıdır. Bu kaşıntıya genelde ciltte kızarıklık ve tortulu, kokusuz beyaz akıntı eşlik eder. Mantar enfeksiyonlarında kaşıntı sıcakta büyük oranda artış gösterir. Buna bağlı olarak vulva derisinde soyulma ve küçük kanamalar görülebilir. Fazla kaşıntı nedeniyle oluşan çatlaklar ikinci bir bakteri enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

 

Mantar tedavisinde ilk yaklaşım, enfeksiyona zemin hazırlayan etmenleri ortadan kaldırmaktır. Sonrasında çeşitli ilaçlar ile tedaviye başlanır. Tedavide başarı oranı oldukça yüksektir. Bazı hastalarda mantar enfeksiyonu tekrarlayabilmektedir. Bunun nedeni mantarın vajinadaki sağlam dokuda derinlere ilerlemesi ve sessiz kalarak koruyucu ilaçlardan etkilenmemesidir. Tedavi boyunca hastanın naylon giysiler giymemesi, temiz pamuklu çamaşırlar tercih etmesi, vajinasını su ile yıkamak yerine nötr pH derecelerine sahip likit sabunları tercih etmesi doğru bir yaklaşımdır. Bağırsaklar mantar için rezervuar görevi gördüklerinden bu bölgede mantarın azaltılması amacıyla şekerli gıdalardan uzak durulması, kabızlığı önleyecek şekilde lifli beslenme, faydalı bağırsak bakterilerinin ev yoğurdu veya kefir tüketmek gibi doğal yollarla ya da ilaç formunda probiyotik takviyeler şeklinde alınması faydalıdır.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.