YALOVA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ PROJELERİNİ TANITTI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat PARILDAR, 2017 yılında gerçekleştirdikleri projeleri, yeni hizmet binasındaki konferans salonunda basına anlattı.

 

YALOVA İLİ SEBZE VE ÇİÇEK SERALARININ MODERNİZASYONU PROJESİ

 

 

Sera Modernizasyonu Projesi Kapsamında,  10 Çiftçimize Toplam 5 dekar alan için 250.000,00 ₺ Hibe Desteği sağlanmıştır.

 

İlimizde seracılık faaliyetinin modern usullerle geliştirilmesini, yaygınlaştırılmasını sağlayarak, katma değeri ve stratejik önemi yüksek tarımsal faaliyetleri geliştirmek amaçlanmıştır. Proje maliyetinin  %50’sine karşılık gelen 250.000 TL Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından hibe desteği olarak finanse edilmiştir.

Proje kapsamında modernize edilen seraların, mevcut bulunan tüm demir profilleri zamanla yıpranmış olması ve gerekse yeterli standart ve tekniğe uygun yapılmamasından dolayı hurda olarak kullanılmış, bu hurdalar çiftçiler tarafından satılarak %50 çiftçi katkısına destek sağlanmıştır.

 

Merkez ilçede 4, Çiftlikköy ilçesinde 3, Çınarcık İlçesinde 2 ve Termal ilçesinde 1 olmak toplam 10 çiftçinin 500’er m2 seraları modernize edilerek, daha verimli hale getirilmiştir.

 

KOYUN VE KEÇİLERDE VERİMLİLİĞİ ARTIRMA PROJESİ

 

Projesi kapsamında, 90 Çiftçimize Toplam 156.000,00 ₺ Hibe Desteği sağlanmıştır.

 

Proje ile yetiştiricilerin elinde bulunan koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Damızlık hayvan (koç) dağıtımında; talepliler arasından komisyonca belirlenecek oranlarda (en az % 25) işletme sahibinden yetiştirici katkı payı alınmaktadır. Katkı payı dışında kalan miktar hibe desteği olarak Müdürlüğümüzce karşılanmaktadır.

 

2017 yılında ilimizde uygulanan proje için Bakanlık Bütçesinden 80.000 TL ödenek ayrılmıştır. Ayrıca İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından projeye 75.720 TL ek katkı sağlamıştır.  90 işletmeye toplamda 123 baş koç dağıtımı yapılmıştır.

 

 

ORGANİK TARIMIN YAYGINLAŞTIRILMASI VE KONTROLÜ PROJESİ

 

92 Çiftçimize, 324 Öğrencimize Eğitim verildi.

 

Yalova ili tüm ilçelerinde uygulanan projede Yalova İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile 92 çiftçimiz ve 324 öğrencimize organik tarım eğitimleri verilmiştir. Ayrıca 6 Ayrı demonstrasyon da 324 öğrenciye Atatürk Bahçe Kültürlerinin ürettiği Organik domates fidesinin saksılara ekiminin yapılmasını tek tek göstererek kendilerinin yapması sağlanmıştır.

 

324 Öğrencinin Geofit Bahçesi ni gezisi sağlanmış ve örnek uygulamalar gösterilmiştir. Projenin toplam bütçesi  41.000 TL’dir.

 

ENGELSİZ ORGANİK TARIM PROJESİ

 

Proje kapsamında 64 Öğrencimiz Organik Tarım ile buluştu. Toplam Bütçe 49.390 TL

 

Hafif Mental öğrencilerin topluma karışması ve onlarında organik tarım yapabileceklerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. İlimizde “Esvet Sabri Aytaşman Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi” okulunda bulunan organik tarım yapmak isteyen Hafif Mental engele sahip 64 öğrencilerimiz İl Müdürlüğümüz teknik elamanlarının da başında bulundu ekip öncülüğünde Organik Sebze üretimi yaptırıldı.  Proje maliyetinin % 100 BÜGEM tarafından “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projesi” kapsamında karşılanmıştır.

 

SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE İYİ TARIM PROJESİ

 

17 Çiftçimize Toplam 63.300 TL’lik Sertifikasyon Desteği sağlanmıştır.

 

Süs bitkileri üreticilerinde farkındalık oluşturarak iyi tarım uygulamaları konusunda bilinç sağlamak ve iyi tarım uygulamalarının yapılmasının öğretilmesi hedeflenmiştir. 17 Süs Bitkisi Yetiştiricisinin 327,733 da açık alanda, 267,170 da örtü altında olmak üzere toplam 594,893 da alanda İyi tarım uygulamaları sertifikasının alması sağlanmıştır. Proje maliyeti 63.300 TL dır. Proje maliyetinin % 100 BÜGEM tarafından “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Ve Kontrolü Projesi” kapsamında karşılanmıştır.

 

ÇATAK PROJESİ (Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma)

 

2017 Yılında İlimiz Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programı ‘nın (ÇATAK) kapsamına alınmıştır. ÇATAK Programında,  toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlanmaktadır.

 

Uygulama Şekli:

 

ÇATAK Programı kapsamında destekleme yapılacak alanlarda, üç ayrı kategoride belirlenen uygulamalara 3 yıl süreyle ödeme yapılmaktadır.

Bu kapsamda;

 

1 inci kategori: Minimum toprak işlemeli tarım uygulamalarına 30 TL/da,

2 nci kategori: Toprak ve su yapısının korunması ve erozyonun engellenmesi 60 TL/da,

3 ncü kategori: Çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalarına 135 TL/da ödeme yapılır.​

 

ÇATAK  II. ve III. Kategori uygulamaları kapsamında İlimizde toplam 21 Çiftçimiz  225,9 da alanda 17.225 TL Destekleme Almaya Hak Kazanmıştır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.