YTSO’DA ARABULUCULUK SİSTEMİ ANLATILDI

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

YTSO üyelerine yönelik  “İş ve Ticari Davalarda Dava Şartı Arabuluculuk Hakkında Bilgilendirme ve Güncel Gelişmeler” konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Moderatörlüğünü YTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kenan Engin’in yaptığı seminerde MLA Avukatlık ve Mali Müşavirlik Bürosu avukatlarından Arb. Av. Burcu İnce, 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ve 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile 6102 Türk Ticaret Kanunu kapsamında İş ve Ticari davalarda Dava Şartı Arabuluculuk hakkında Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemi olarak Arabuluculuğun tarihçesi, Arabulucuk faaliyeti kapsamına hangi uyuşmazlıkların dahil olduğu, bu uyuşmazlıklardan hangi türden davaların yargılama usulünde dava şartı kapsamına girdiği ve arabuluculuk faaliyetinin iş-işveren uyuşmazlıkları ile ticari uyuşmazlıklarda uyuşmazlığın taraflarına ne gibi avantajlar sağladığı, arabuluculuk faaliyetinin temel ilkeleri ve yargısal faaliyete nazaran neden bu yöntemi uygulamamız gerektiği hususlarında bilgilendirmelerde bulundu.

İnce, Arabuluculuk faaliyetinin daha ekonomik ve seri bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğuna ve en önemlisi uyuşmazlığın taraflarının mahkemede öne süremedikleri her türlü belge ve bilginin gizliliğin korunması ilkesi gereğince iş ve ticari hayatta taraflara iş ve ticari sırlarının korunması yönünde katkı sağladığına da değindi.

Uyuşmazlığın dostane bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olması sebebiyle işçi-işveren uyuşmazlıklarında hiç bir anlaşmanın bir diğerine emsal teşkil ettirmemesi niteliğine dikkat çekmiştir. Özellikle ticari ilişkilerde ise iş adamının moral ve motivasyonunun olumlu ilerlemesi ve ticari hayatta iş yapılan ve ihtilafa düşülen karşı tarafla yeniden ticaretine devam edebilmesi yönünden faydalı olduğuna belirten İnce, Arabuluculuk ile mahkemelere yansıyan davaların sayısında oldukça azalma gözlemlendiği ve ülkemizde henüz yeni bir uygulama olmasına rağmen sistemin toplum tarafından benimsendiği ve bu sistemde uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden %71 inin anlaşma ile sonuçlandığı görüldüğünü, sistemin Türkiye açısından başarılı olduğunu ve toplumsal barışa da katkı sağladığını dile getirdi.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.