ALTINOVA DOĞA PASAPORTU ÇOCUKLAR VE GENÇLERDE FARKINDALIK OLUŞTURUYOR

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, doğa ve hayvanlara sahip çıkmak, korumak ve farkındalık oluşturmak için başlattıkları Türkiye’nin ilk ve tek doğa pasaportunun kısa sürede 11 bini geçmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Doğa ve hayvanlar koruma altında

Doğa ve hayvan severleri Hersek Lagünü Kuş Oteline davet eden Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, büyük ilgi gören Doğa Pasaportunun dijital ortama taşınarak sürdürebilir önemli farkındalık hareketine dönüşmesini hedeflediklerini söyledi. Başkan Oral, özellikle çocuklar ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği ve destek olduğu Doğa Pasaportu uygulamasın ülke geneline yayılmasını istediklerini söyledi.

11 bine ulaştı

Yalova’da 250’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yağan Hersek Lagününü ziyaret eden vatandaşlara Altınova Belediyesi tarafından ‘Doğa ve Hayvanları Koruma Gönülleri Sözleşmesi’ imzalatılarak, “doğa pasaportu” veriliyor. Bugüne kadar doğa pasaportu verilen kişi sayısı 11 bine ulaştı.

“Erişilebilir korunan alan”

Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ulusal ve uluslararası kuş gözlemcilerinin, fotoğrafçıların ve doğaseverlerin lagüne ilgisinin arttığını belirtti. Aylık binin üzerinde turistin Hersek Lagünü’nü gezdiğini dile getiren Oral, “Türkiye’nin tek tapulu gölü olma özelliği olan Hersek Lagünü’nde verdiğimiz Doğa Pasaportu’nu yaklaşık 11 bin kişi aldı. Önümüzdeki süreçte, bu Doğa Pasaportları’nı dijital ortama da taşıyacağız. Türkiye’nin ilk ve tek engelliler ve ailelerine hizmet veren erişilebilir korunan alan olarak tasarlanan lagünde, 2022 yılında yapılan ziyaretlerin oranları bizleri memnun etmiştir. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalar ile bu rakamların daha da yukarıya çıkacağına inancımız tamdır” diye konuştu.

Dijital kimlik

Oral, şu bilgileri paylaştı “Doğa pasaportu uygulamamızdaki amaç, gelen ziyaretçileri doğa ve hayvanları koruma ve yaşatma sözleşmesinin bir gönüllüsü yapmak. İnternet üzerinden de doğa gönüllülerini dijital kimlikle destekleyeceğiz. Pasaport sahiplerine ayrıca ilçe sınırları içindeki tesislerimizde de ufak ufak bazı ayrıcalıklar tanıyacağız. Buna destek veren tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Buradaki amacımız doğayı ve özellikle nesli tükenmekte olan türleri korumak. Doğa satın alınabilecek bir nesne değil. Dolayısıyla kaybettiğimiz zaman geri dönüşü ya yok ya da çok zor. Dolayısıyla biz kaybetmeden koruyarak gelecek nesillere bu doğadaki güzelliklerimizi bırakmak istiyoruz. Bu pasaportu alan arkadaşlarımız da buna destek vermiş olacaklar.”

Sözleşme maddeleri

Doğa Pasaportu alırken imzaladığınız Doğa ve Hayvanları Koruma Gönüllüleri Sözleşmesi’nde yer alan maddeler ise şöyle;

-Doğayı ve özellikle başta nesli tükenmekte olan canlıları korumak hepimizin görevi.

-Doğal yaşamı korumak geleceğe bırakılabilecek en büyük ve en değerli mirastır.

-Doğa bir moda, spor araba, plastik bir oyuncak, bir cep telefonu ya da bilgisayar değildir.

-Doğanın bir fiyat etiketi yok. Çünkü doğa paha biçilmezdir.

-Doğanın şimdi, bizin ise ona her zaman ihtiyacımız var.

-Doğa için şimdi harekete geçme zamanı. Her zaman, her yerde ve her koşulda doğayı koruyacağımıza ve iş birliği yapacağımıza söz veriyoruz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.