LAPAROSKOPİKSPLENEKTOMİ (KAPALI YÖNTEMLE DALAK AMELİYATI)

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Ülkemizde en çok İTP adı verilen kan hastalığının tedaviye dirençli formları için yapılan bu ameliyat, ileri laparoskopi uygulanan merkezlerde yapılmaktadır. Suriye kökenli hastamıza hastanemizde İTP tanısı konulmuş, tedavi sürecinde klinik düzelme olmaması nedeniyle önerilen ameliyat, ileri laparoskopi deneyimi olan doktorumuz Genel Cerrahi Uzmanı, Op. Dr. Alp Özçelik tarafından başarıyla gerçekleştirilmiş, hastamız 1 gün sonra taburcu olmuştur.

 

Op. Dr. Alp Özçelik, ‘Dalak, karın boşluğunun sol-üst-arka köşesinde, diyafragmanın hemen altında yer alan yumruk büyüklüğünde bir organdır. Midenin sol-üst tarafında, sol böbreğin önünde bulunur. Dalak diyafragmaya, mideye, kalın bağırsağa, pankreasa ve sol böbreğe uzanan bağlarla yerinde asılı durur. Trafik kazalarında en çok yaralanan ve karın içi kanamaya yol açan katı yapıdaki (solid) organdır. Dalağın boyunun 15 cm’den uzun veya ağırlığının 500 gramdan fazla olması dalak büyümesi (splenomegali) olarak kabul edilir. Dalak tek organdır. Ancak her beş kişiden birinde, çoğu dalak iç yüzüne komşu olmak üzere, birkaç cm çapında, fazladan (aksesuar) bir dalak dokusu daha bulunur. Dalağın temel işlevlerinden biri kanı süzerek bozulmuş veya ömrünü tamamlamış kan hücrelerini ayıklamak şeklindedir. Dalak bu işlemi vücuttaki tüm kanı her 20 dakikada bir süzerek yapar. Dalak ayrıca bağışıklıkla ilgili ve bazı mikroplara dirençle ilgili görevler de üstlenir. ‘ dedi.

 

Dalak alınması hangi durumlarda gereklidir?

 

  • İTP hastalığı: ‘İdyopatiktrombositopenikpurpura’ adlı nedeni bilinmeyen hastalıkta pıhtılaşmayı sağlayan trombositler çok düşük sayıda yer alır ve bu duruma ‘trombositopeni’ adı verilir. Hastalarda pıhtılaşma sorunu oluştuğundan, çok küçük darbelerle bile vücutlarında derin morluklar belirebilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bazı olgularda kan doktorları (Hematoloji Uzmanı), hastalığın tedavisi amacı ile dalağın alınmasına (splenektomi ameliyatı) karar verebilirler.
    • Hemolitik anemi: Alyuvarların yıkılması ile seyreden ve derin kansızlık nedeni olan hastalıktır.
    • Sferositoz
    • Orak hücreli anemi
    • Talasemi: Akdeniz anemisi veya Akdeniz kansızlığı hastalığı
    • Lenfoma: bazı lenfoma türlerinde, tanısal amaçlı dalağın alınması gerekebilir.
    • Spontan dalak rüptürü: bazı hastalıklarda dalağın büyümesi ve kendiliğinden patlaması
    • Dalak yaralanmaları: trafik kazaları, yüksekten düşmeler, sert bir cismin çarpması, kurşun ve bıçak ile yaralanmalar vb. durumlar sonucunda
    • Dalak kistleri
    • Dalak tümörleri: lenfoma, lösemi vb.
    • Dalak atar damarı anevrizması: dalağın atar damarında baloncuk olmasıdır.

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.