ÖNEMSİZ DEYİP GEÇMEYİN !

Haberi Sesli dinle
Getting your Trinity Audio player ready...

Özel Atakent Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Turgay SÜZEN, genelde geçici bir durum olan ve kendiliğinden iyileşebilen kulak tıkanıklıklarının bazı durumlarda ciddi olabileceğini ifade ederek bilgi verdi.

            “ Kulak tıkanıklıkları yaygın olarak görülen ve her yaştan kişiyi etkileyebilen bir sorundur. Orta kulak iltihabı, su kaçması, buşon (kulak kiri), dış kulak yoluna giren yabancı bir cisim, uçak ve karayolu araç yolculuklarında görülen basınç değişimi, genizde kitle, soğuk algınlığı ve daha pek çok nedenle ortaya çıkabilir.  Üç ila dört günden fazla süren kulak tıkanıklığı mevcutsa,  kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş dönmesi ve burun kanaması gibi eşlik eden bir belirti varsa, altta yatan neden tümör, enfeksiyon ve kulak zarında yırtılma gibi ciddi bir sağlık sorunu olabileceğinden uzman bir hekime başvurulması gerekir.

 

            Kulak tıkanıklıklarının tedavisi oluşum nedenine göre değişiklik gösterir. Tıkanıklık, kulak kiri (buşon) ve dış kulaktaki yabancı cisim gibi nedenlerden meydana gelmişse, bu oluşumun temizlenerek dışarı alınması yeterli olur. Dış veya orta kulak enfeksiyonu nedeniyle gelişen tıkanıklık mevcutsa tıbbi tedavi uygulanır. Üst solunum yolları enfeksiyonu ile sinüzit gibi enfeksiyonlara bağlı tıkanıklıkta, yakınmaları gideren ve özellikle burnu açmaya yönelik ilaç tedavileri, gerekliyse antibiyotik tedavisi verilir. Seröz otit sorunu burun açıcı spreyler veya ilaçlara rağmen düzelmezse kulak zarı çizilerek sıvının boşaltılması gerekir. Bazı kronik durumlarda uzun süreli çözüm için kulak zarına tüp takılabilmekte, kitle ya da geniz eti nedeniyle gelişen kulak tıkanıklıklarında cerrahi tedavi gerekebilmektedir.”

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.